Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Parasitmedel testas mot malaria

Publicerat tisdag 8 december 2015 kl 06.00
Nytt användningsområde för ivermektin
(1:47 min)
Satoshi Omura är en av 2015 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin.
Satoshi Omura är en av 2015 års Nobelpristagare i fysiologi eller medicin för upptäckt av ivermektin. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio.

En av upptäckterna som belönas med årets nobelpris i medicin verkar mot parasiter som bland annat skapar flodblindhet och elefantiasis. Men nu pågår tester om antiparasitmedlet ivermektin också kan vara verksam mot malaria.

– Nu har helt nya studier startats med ivermektin mot malaria, säger Jan Andersson, professor i infektionsmedicin.

Antiparasitmedlet ivermektin upptäcktes för nästan 40 år sedan av Satoshi Omura och William Campbell, och som nobelprisbelönas i år. Nu kanske det kan få ett helt nytt användningsområde - nämligen mot malaria. För botmedlet mot malaria, som kinesiska Tu Youyou också nobelprisbelönas för i år, har det börjat uppstå resistens i Asien.

I försöket fick invånarna i fyra byar i Burkina Faso i Västafrika en dos ivermektin under ett år, som alltså är den traditionell behandling mot flodblindhet och elefantiasis.

Invånarna i fyra andra byar fick doser var tredje vecka för att se om det också påverkade förekomsten av malaria. De första resultaten tyder på att det blev en viss minskning av antalet malariafall. Det som hände var att myggorna dog om de drack blod från människor som tog medicinen ofta.

Tidigare studier har visat att ivermektin både kan agera mot myggan som sprider malaria, men också själva parasiterna som förekommer i Afrika och Asien, Placmodium falciparium respektive Plasmodium vivax.

Men det här är känsliga saker och jag undrar om det i förlängningen är människan som ska äta medicinen, eller om medlet ska sprutas på myggan.

–Vi vet idag att om människan äter så får vi effekt på myggan. Men den andra frågan du väcker om man ska börja med det här i någon form av spray eller annat till myggorna. Då är du inne på en extremt komplex fråga, för då är frågan hur det blir med resistensutveckling om man börjar med det här. Det fodrar väldigt noggrant gjorda studier innan man kan svara på den fråga, säger Jan Andersson.

Referens:Seaman JA et al "Age and prior blood feeding of Anopheles gambiae influences their susceptibility and gene expression patterns to ivermectin-containing blood meals." BMC Genomics. 2015 Oct 15;16(1):797. doi: 10.1186/s12864-015-2029-8.)

Mer: Science Daily och Scidev.net

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".