Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Första återfallen av malaria i Sverige

Publicerat onsdag 9 december 2015 kl 06.20
Förtvivlan inför upptäckt att inte botat malariasjuka
(1:20 min)
Foto: James Gathany, CDC via AP
Första återfallen av malaria har nu skett i Sverige för personer som kommit hem från Asien eller Afrika. Foto: Jamse Gathany, AP

För första gången har flera patienter som vårdats för malaria i Sverige fått återfall.

Personerna har blivit smittade i Asien eller Afrika, men inte kunnat botas som vanligt när de kommit under vård. 

Troligen är problemet inte det nobelprisade artemisinin som ingår i läkemedlet, utan ämnet som den kombineras med.

– Jag reagerade med förtvivlan för vi är väldigt måna om att bota de patienter som har malaria eftersom det är en så pass potentiellt allvarlig sjukdom, säger Anna Färnert, infektionsläkare på Karolinska universitetssjukhuset och professor i infektions- och tropikmedicin på Karolinska institutet.

– Vi måste vara säkra på att vi har en behandling som fungerar väl. Vissa har varit ganska sjuka och vi hittar malariaparasiter som tecken på att vi inte riktigt botade patienten utan återfall.

De som har drabbats hittills är ett fåtal personer i Sverige efter att de har kommit hem från Asien eller Afrika. Några enstaka liknande fall har också rapporterats från Japan och Italien. Än så länge vet ingen exakt vad de här återfallen av malaria beror på.

– Det beror troligen inte på att det är resistens mot artemisinin, den ena komponenten av läkemedlet, utan det andra partnerläkemedlet.

Vad gör ni nu då?

– Det viktigaste är att informera patienter som har blivit behandlade för malaria att de måste söka igen om de får feber så att vi kan ta ett nytt prov. Sedan utvärderar vi om vi kan förlänga behandlingen eller kanske kombinera med ytterligare läkemedel, säger infektionsläkaren och professorn i tropikmedicin Anna Färnert.

Referens till första fallrapporten:

A Färnert  et al "Artemether–lumefantrine treatment failure despite adequate lumefantrine day 7 concentration in a traveller with Plasmodium falciparum malaria after returning from Tanzania" Malaria Journal 2012, 11:176Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".