Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Två tips på hur du kan minska din klimatpåverkan

Publicerat fredag 11 december 2015 kl 06.04
Forskare: Går att göra klimatsmart julmat
(1:36 min)
Foto: Camilla Widebeck,SR
Fredrik Hedenus tar elcykeln till jobbet och sparar många kilo koldoixidutsläpp jämfört med om han hade tagit bilen. Foto: Camilla Widebeck,SR

En flygresa tur och retur till Thailand ger lika mycket klimatutsläpp som all mat du äter under två år. Det visar forskning om strategier för att minska klimatpåverkan av energi och mat.

– Det är egentligen två områden det är viktigast att som konsument titta på, och det är maten och flyget. Där är det svårt att göra stora tekniska förändringar som radikalt minskar utsläppen. Där blir våra livsstilsval viktigare på sikt, säger Fredrik Hedenus som är forskare vid Chalmers.

Totalt orsakar genomsnittssvensken växthusgasutsläpp motsvarande ungefär nio ton koldioxid varje år, enligt siffror som baseras på forskningsprojektet Klimatomställning Göteborg 2.0. Då kommer två ton från maten, två från transporter, två från boende och så tillkommer bland annat våra samhällsgemensamma verksamheter.

Det blir alltså totalt nio ton, men vi behöver komma ner till ett ton per person till 2050 om världen ska nå tvågradersmålet, enligt Fredrik Hedenus. En stor del av det kan vi klara med teknisk utveckling tror han, men knappast just vad gäller flyget.

Nötköttet är också en tung klimatpost. Kyckling är mycket mer klimatvänligt, och grönsaker bäst så länge de inte transporterats med flygplan.

Vilken är den allra mest klimatvänliga maten då?

– Då är det baljväxter, rotfrukter och  spannmål som vete och pasta. Det är dem jag kan lyfta fram som är typiskt sådana som har låga utsläpp.

 Svårt att göra ett julbord av bara dem kanske?

– Nja, med rätt kryddor och lite modern livsmedelsteknik går det att få ihop hyfsat, säger  miljösystemforskaren Fredrik Hedenus som själv är vegan.

Referens:
Siffrorna kommer från Mistra-forskningsprojektet Klimatomställning Göteborg 2.0 och har räknats om för hela landet. Här en länk till Klimatomställning Göteborg 2.0.

I projektet One tonne life försökte en familj få ner sina utsläpp till ett ton per person och år

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".