Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protein visar vaccinskydd mot influensa

Publicerat onsdag 16 december 2015 kl 06.00
Influensavaccinering. Foto: TT
Influensavaccinering. Foto: TT

Amerikanska forskare har kommit på ett nytt sätt att testa hur väl nya influensavaccin fungerar.

Idag mäts effektiviteten av ett vaccin genom antalet antikroppar som bildas vid vaccineringen. Men kroppens försvar mot influensan är mer komplext än så.

Särskilda nyckelproteiner som aktiveras i blodet efter vaccinering kan avslöja vem som kommer skyddas av sjukdomen, enligt forskarna bakom en studie som publiceras i tidskriften Immunity.

Enligt Folkhälsomyndigheten drabbas uppemot en halv miljon svenskar, det vill säga omkring fem procent av hela befolkningen, av influensan varje år.

Tyvärr fungerar inte alltid influensavaccin på äldre personer, som också riskerar att drabbas hårdast av influensan. Detta beror på att  deras immunförsvar inte är lika starkt.

Efter att ha följt drygt 200 personer under fyra års säsonger av influensavaccinering och tagit del av tidigare publicerade artiklar i ämnet, kunde forskarna upptäcka nya molekylära signaler som uppstod i blodet efter vaccineringen.

Förhoppningen är att kunna använda de här signalproteinerna för att utveckla bättre vaccin som fungerar lika effektivt för äldre i framtiden.

– Det viktigaste är att få fram bättre vaccin framöver och nya mätmetoder för att få fram detta är en viktig del. Men om det här kommer vara just detta som man kommer använda sig av om tio år kan ingen veta idag, säger Anders Tegnell, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Referens: Nakaya H. Et. Al. "Systems Analysis of Immunity to Influenza Vaccination across Multiple Years and in Diverse Populations Reveals Shared Molecular Signatures" Immunity 2015. DOI: 10.1016/j.immuni.2015.11.012

Riskgrupper

Personer som riskgrupper som Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vaccinera sig är personer över 65 års ålder, gravida kvinnor i andra och tredje trimestern samt personer, oavsett ålder, med kroniska sjukdomar.

Ungefär hälften av alla personer i riskgrupperna vaccineras varje år.

Folkhälsomyndighetens råd om influensa och vaccinering

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".