Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grönlandsisen har gett 25 mm havsnivåhöjning 1900-2010

Publicerat torsdag 17 december 2015 kl 10.01
Kunskapen behövs för framtidsscenarierna
(0:23 min)
Isberg och kalvningsfront vid en av Grönlands många glaciärtungor. Foto: Nicolaj Krog Larsen/Aarhus universitet
Helheim-glaciären i sydvästra Grönland. Foto: Nicolaj Krog Larsen/Aarhus universitet

Genom att jämföra satellitmätningar med gamla flygbilder och lämningar efter isen, kan forskare nu säga hur mycket den krympande inlandsisen på Grönland bidragit till den globala havsnivåhöjningen.

Nu har forskare kunnat uppskatta hur mycket den krympande inlandsisen på Grönland bidragit till havsnivåhöjningen sedan början på 1900-talet, genom att jämföra dagens satellitmätningar med gamla flygbilder och de ändmoräner och andra bildningar som ligger kvar efter Grönlandsisen tidigare, större utbredning efter Lilla istiden, som varade till slutet på 1800-talet.

Resultaten av den ambitiösa studien, som omfattar hela Grönland, visar att nettoförlusten av all den is som smält bort eller kalvat loss från Grönlandsisen har gett en havsnivåhöjning på ungefär 25 millimeter på 110 år.

Men det har inte varit någon jämn avsmältning, utan på senare år har den gått mycket snabbare.

Studiens resultat ses som ett mycket välkommet bidrag till klimatforskningen, även om det innehåller stora osäkerheter.

– De flesta av oss tror ju att Grönlandsisen kommer att tappa en hel del i massa och bidra till världshavens nivå. Frågan är hur mycket och hur fort, och då är sådana här studier extremt viktiga, säger maringeologen Martin Jakobsson vid Stockholms universitet.

– Man kan inte göra så mycket annat än att försöka lära sig så mycket som möjligt om Grönlandsisens beteende bakåt i tiden, och använda den kunskapen för att lägga in i modeller för framtiden, säger han.


Referens: Kjeldsen et al: "Spatial and temporal distribution of mass loss from the Greenland Ice Sheet since AD 1900", Nature 2015. DOI:10.1038/nature16183.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".