Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Screening förbättrar chanserna vid äggstockscancer

Publicerat fredag 18 december 2015 kl 06.00
"Bättre screeningmetoder krävs"
(1:42 min)
Två behållare med blodprover. Foto: TT
Screening har bland annat gjorts med blodprovtagning. Foto: TT

Övergripande kontrollundersökningar, screening, för äggstockscancer kan minska risken att dö av sjukdomen med omkring 20 procent. Det visar en studie på 200 000 brittiska kvinnor.

I en rekordstor studie har forskare följt över 200 000 slumpmässigt utvalda kvinnor från Storbritannien och Nordirland under 14 års tid med början 2001.

Hälften av kvinnorna screenades inte för att kunna jämföras med en grupp av kvinnorna som undersöktes med blodprover, och en grupp som undersöktes med ultraljud.

Under de första sju åren upptäcktes ingen större skillnad mellan grupperna, men vid uppföljning upp till 14 år såg forskarna att just screening med blodprovsundersökning minskade risken att dö av sjukdomen med omkring 20 procent.

Enligt forskarna bakom studien är detta en stor framgång i kampen mot sjukdomen - eftersom det inte gjort några större framsteg de senaste 30 åren för att minska sjukdomens dödlighet.

Per Hall, professor i epidemiologi vid Karolinska institutet är imponerad av den omfattande studien, men hade förväntat sig mer dramatiska skillnader i överlevnad mellan grupperna som screenades.

– Jag tror att för all screening av cancer idag används metoder som är ganska gamla. Vi behöver fundera i nya banor. I den här undersökningen användes till exempel blodprovsmetod som funnits i trettio år. Man hade nog hoppats på att se skillnader större än vad man nu har gjort och då tror jag att nya metoder och kanske tillägg av nya metoder av screening och kanske tillägg av metoder är vägen framåt.

Varför är det här så viktigt?

– Som de skriver i artikeln överlever vara 40 procent efter fem år. Det är en synnerligen dålig prognos och ganska så vanlig sjukdom. Så tidig prognos är vad som behövs, säger Per Hall är professor i epedimiologi vid Karolinska institutet.

Varje år drabbas omkring 700 kvinnor av äggstockscancer i Sverige och långt mer än hälften, 60 procent, dör i sjukdomen inom fem år efter diagnos.

Men enligt Tahereh Moradi, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet, behövs fler uppföljningsstudier för att screeningprogram av äggstockscancer ska börja användas.

– Tidig diagnos är en av de viktigaste faktorerna för överlevnad, oavsett vilken cancerform man tänker på. Screening är det mest effektiva sättet att upptäcka cancer tidigt, så det är viktigt. Ett liv är ett liv, säger Tahereh Moradi, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet 

Socialstyrelsens rekommendationer om nationell screening.

Screening i Sverige: Se faktaruta

Referens:
Jacobs I. Et. At. "Ovarian cancer screening and mortality in the UK Collaborative Trial of Ovarian Cancer Screening (UKCTOCS): a randomised controlled trial" The Lancet 2015. DOI: 10.1016/ S0140-6736(15)01224-6

Screening i Sverige

I Sverige finns i dag nationella screeningprogram för bröstcancer och livmoderhalscancer.

Alla kvinnor mellan 40 och 74 år inbjuds till mammografiundersökning minst vartannat år och till gynekologisk cellprovskontroll i åldern 23-50 vart tredje år. Därefter vart femte år till och med 59 års ålder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".