Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskare söker svar på ökning av lungcancer bland icke-rökare

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 06.00
"Oerhört konstigt varför det är så här"
(1:30 min)
Gunnar Wagenius. Foto: Tobias Abrahamsson
Gunnar Wagenius söker svar på varför lungcancer ökar bland personer som inte röker. Foto: Tobias Abrahamsson

Lungcancer kopplas ofta till rökning, men sjukdomen ökar också bland personer som aldrig rökt. Nu startar ett nationellt forskningsprojekt för att se gemensamma drag i tumörernas arvsmassor.

Ungefär en tiondel av nya lungcancerfall som upptäcks i Sverige varje år hittas hos icke-rökare. Ökningen förbryllar forskare.

– När man tittar på antal i Sverige ser vi en fördubbling i gruppen som aldrig någonsin har rökt, men som får lungcancer. Och det är ju oerhört konstigt varför det är på det sättet, säger Gunnar Wagenius som är onkolog och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset.

Det finns många teorier om orsaken bakom ökningen bland icke-rökare, exempelvis nämns virusinfektioner och os från matlagning.

För att försöka komma närmare svaret startar nu Gunnar Wagenius och andra cancerforskare i Sverige ett nationellt forskningsprojekt där cancerceller från de här patienterna ska analyseras.

Forskningen går ut på göra molekylärbiologiska undersökningar av celler från patienter som fått lungcancer, men som aldrig har rökt.

På biobanker vid sjukhus i landet finns cellmaterial sparat från de här tumörerna och även data om patienterna. Genom att gå samman nationellt hoppas cancerforskare kunna hitta vilka gemensamma drag som finns i tumörernas arvsmassor.

Utifrån den kunskap som finns idag verkar lungcancer hos icke-rökare vara en annan typ av cancer än den som rökare får. Genom att fokusera på just den här patientgruppen hoppas forskarna hitta ledtrådar till varför den här cancertypen ökar.

– Kan vi hitta några nya förändringar i arvsmassan hos de här cancercellerna, några mutationer eller något annat som kan vara drivande för att det här ska bli en tumör? Det här tror jag kan vara ett väldigt spännande projekt, säger Gunnar Wagenius.

Det nationella forskningsprojektet kring lungcancer hos icke-rökare, SMIL, leds av Maria Planck, docent vid Lunds universitet.

Mer om hur lungcancer ökar bland personer som aldrig rökt, och om vilka teorier som finns om varför, hör du i Vetandets Värld 12.10 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".