Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU:s dataskydd stoppar inte svensk forskning

Publicerat måndag 21 december 2015 kl 09.04
Porträtt Magnus Stenbeck. Foto: Annika Östman/SR
"En god nyhet för forskarna i Sverige", säger Magnus Stenbeck, docent i sociologi på Karolinska institutet. Foto: Annika Östman/SR

Ny lag om dataskydd tycks inte stoppa svensk registerforskning som tidigare har befarats.

I förra veckan togs ett rejält kliv framåt för en helt ny typ av lag för dataskydd för alla medborgare i EU. Det handlar om individens skydd i förhållande till data som lagras om medborgaren.

För forskningens del har det funnits stora farhågor att lagen skulle sätta stopp för registerforskning.

Tidigare förslag krävde att individen varje gång skulle godkänna all användning av personuppgifter. Det skulle ha varit svårt när det kan handla om tusentals personer i ett register.

Men den typen av godkännande tycks inte behövas för forskning.

– Det har var en god nyhet för forskarna i Sverige, säger Magnus Stenbeck som är docent i sociologi på Karolinska institutet och som följt förhandlingarna nära. 

När du sitter och tittar i paragraferna så är det artikel 83 och ett "kan" som du menar är viktigt?

– Det kom i sista sekunden kan man säga. Vi fick in en skrivning i det här som innebär att det finns möjligheter att anpassa dataskyddet till situationen. Vi får använda personidentifierbara data när vi måste. Det är precis det vi strävade efter.

Vad är det för typ av forskning som kan fortsätta?

– Om vi exempelvis ser att folk har exponerats för hälsorisker i miljön och genom sina levnadsvanor, kan vi genom att behålla deras data under lång tid se om de efter många år blir sjuka eller dör i förtid till följd av exponeringen för hälsorisker.

Kommer de nya reglerna inte att kunna tolkas på olika sätt?

– Det kommer de naturligtvis att göra och det kommer att vidta ett långt intensivt arbete med att anpassa svensk lagstiftning till det här. Det kommer säkert att vara som med all lagstiftning att tillämpningen av reglerna visas efterhand.

Så än så länge är det inte helt klart vad som faktiskt kommer att ske?

– Nej det är det inte. Men vi tycker att det i väldigt stor utsträckning liknar det som vi idag har i Sverige.

Det är  EU parlamentets utskott, kommissionen och EU:s ambassadörer som hittills enats om skrivningar. Men parlamentet och ministerrådet måste besluta om lagen för att den ska träda i kraft.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".