Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Genförändring fixar stor del av julbordet

Publicerat tisdag 22 december 2015 kl 06.00
Ost, textilier, dansk skinka, laktosfria produkter...
(2:27 min)
Bord med julmat. Foto: Jurek Holzer/TT
1 av 2
Jenny Carlsson. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio
2 av 2
Jenny Carlsson, handläggare på Gentekniknämnden. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio

För att det ska bli en riktigt fröjdefull jul är det många som drar sitt strå till stacken. Bland annat bidrar mängder av genmodifierade mikroorganismer till julbordets ingredienser.

Den genmodifierade julinslagen börjar redan vid duken, som i många hem troligen kommer från genmodifierade bomullsplantor. 60-80 procent av världens bomull är idag genmodifierad.

– Om man spiller spad på duken måste den tvättas och då kan man använda tvättmedel med enzymer, som ofta är tillverkade av genmodifierade mikroorganismer, säger Jenny Carlsson som är handläggare på Gentekniknämnden.

Genmodifierade mikroorganismer kan också hjälpa till att tillverka den goda julosten. Traditionellt använder man ett enzym från kalvens löpmage vid ystningen, men nuförtiden handlar det ofta genmodifierade bakterier som tillverkar enzymet.

För personer som äter laktosfria mjölkprodukter används idag enzym från genmodifierade bakterier som bryter ner laktosen.

Samma sak gäller de enzymer som används för att göra fruktjuice. Detta för att äppeljuicen ska bli klar och genomskinlig.

Gravad GMO-lax skulle kunna finnas på julbordet i USA. Där godkändes i november en extremt snabbväxande lax, som inte är godkänd som mat i EU.

Men genmodifiering går även att spåra i julskinkan, i alla fall om den är dansk. Då har grisen troligen ätit genmodifierat foder, och om osten är gjord på till exempel dansk mjölk har sannolikt även kon ätit genmodifierat foder. 

Det låter som att genmodifiering sker i ett tidigare steg än det vi äter?

– Ja man har exempelvis genmodifierat mikroorganismer för att få enzymer som sedan används i livsmedelsindustrin, säger Jenny Carlsson.





Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".