Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Gamar glidflyger på små virvlar

Publicerat tisdag 29 december 2015 kl 06.00
flygande fågel i profil mot bakgrund av bergvägg Foto: Thomas Brown CC BY 2.0
Glidflygare, som den här kalkongamen, kan utnyttja småskalig turbulens för att glidflyga på låga höjder. Foto: Thomas Brown CC BY 2.0

Även när väderförhållandena inte är de bästa för att bilda termik, lyckas gamar glidflyga. Nu har forskare sett hur de gör.

Asätande gamar är inte särskilt bra på att flaxa med vingarna. I stället  glidflyger de för att ta sig fram och utnyttjar då termikvindar, alltså uppåtgående varma luftströmmar.

Men de kan hålla sig flygande även när det är kallt och molnigt, då det inte bildas så mycket termik.

Nu har några forskare studerat kalkongamar och korpgamar i Virginia i östra USA, och sett att de utnyttjar den småskaliga turbulens som uppstår när horisontella luftströmmar möter ett skogsbryn eller andra hinder.

Särskilt kalkongamarna utnyttjar det här sättet att få lyftkraft på låg höjd. De letar kadaver med hjälp av sitt goda luktsinne, och därför vill de inte flyga för högt. Om de håller sig vid trädtopparna syns de inte heller så bra för korpgamarna, som jagar med synen och ofta låter kalkongamarna hitta maten åt dem.

Enligt forskarna är det troligt att flera andra rovfåglar också glidflyger på det här sättet, just när de letar efter föda, och inte när de behöver förflytta sig längre sträckor.


Referens: Mallon et al: "In-flight turbulence benefits soaring birds", The Auk: Ornithological Advances, 2015. DOI:10.1642/AUK-15-114.1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".