Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många vetenskapliga studier kan inte upprepas

Publicerat tisdag 5 januari 2016 kl 06.00
Vetenskapliga artiklar är ofta otillräckliga enligt ny undersökning. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges Radio
Vetenskapliga artiklar är ofta otillräckliga enligt ny undersökning. Foto: Niklas Zachrisson/Sveriges Radio

En genomgång av hundratals biomedicinska artiklar avslöjar att endast ett fåtal publicerar tillräckligt med information för att forskningen ska kunna upprepas.

En av förra årets mest uppmärksammade vetenskapliga artiklar handlade om att mer än hälften av hundratals forskningsstudier inom psykologin fick ett annat resultat när de upprepades.

Nu visar en ny undersökning publicerad i Plos Biology att också en hel del naturvetenskaplig forskning har varit otillräcklig på senare år.

Forskarna valde slumpmässigt ut över 400 biomedicinska artiklar publicerade de senaste 15 åren.

Bara en enda artikel innehöll en fullständig beskrivning av experiment-metoden och ingen av de undersökta studierna publicerade all rådata. Det gör det svårt att just upprepa experimenten. De flesta studierna nämnde heller inget om eventuellt jäv eller vem som finansierat forskningen.

De flesta studierna påstod också att de lagt fram helt nya upptäckter, men forskarna bakom undersökningen är nu tveksamma till om detta verkligen stämmer.

Även andra studier som gjorts nyligen pekar på brister i transparensen och redovisningen av resultat.

Forskarna bakom undersökningen uppmanar därför de vetenskapliga tidskrifterna, finansiärerna och forskarna själva att vara mer uppmärksamma på den här problematiken framöver för att förhindra förtroendekris för forskningen.

Forskarna påpekar dock att det redan nu pågår insatser i forskarsamhället för att göra fler studier fullständigt reproducerbara.

Referens:
Icbal S. Et. Al. "Reproducible Research Practices and Transparency across the Biomedical Literature", DOI: 10.1371/journal.pbio.1002333, Holman C et. Al. "Where Have All the Rodents Gone? The Effects of Attrition in Experimental Research on Cancer and Stroke.", DOI: 10.1371/journal.pbio.1002331, Plos Biology 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".