Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Redskap avslöjar tidig mänsklig närvaro i Indonesien

Publicerat torsdag 14 januari 2016 kl 06.00
Oklart vilken människoart som tillverkade verktygen
(1:34 min)
Stenredskap tillverkade av förmänniska. Foto: Erick Setiabudi
Stenredskap tillverkade av förmänniska. Foto: Erick Setiabudi

Forskare har hittat uppemot 200 000 år gamla stenredskap i Indonesien som tyder på att människoarter levde i vissa delar av övärlden långt tidigare än vad man hittills trott.

De nyfunna redskapen är i kalksten och har troligen huggits fram för att kunna skära i kött och för att bereda hudar.

Forskarna har daterat bergarterna där stenredskapen hittades med hjälp av så kallad radiometrisk datering, det radioaktiva sönderfallet i materialet som undersöks.

Vilken människoart som tillverkade redskapen är fortfarande oklart.

Tidigare trodde man att det bara var vår egen art Homo sapiens som lyckats ta sig till ön Sulawesi, och att de kom dit för bara 50 000 år sedan.

Forskarna bakom studien spekulerar i att det faktiskt skulle kunna vara Homo sapiens som tillverkat verktygen på ön för hundratusentals år sedan,

Men Lars Werdelin, paleontolog vid Naturhistoriska riksmuseet, menar att det är osannolikt att våra förfäder lyckats ta sig till Sydostasien redan då:

– Om redskapen är så gamla som de tänker sig här och människans närvaro på Sulawesi så lång, skulle det sammanfalla med ursprunget för vår art i Afrika. Även om det naturligtvis är möjligt att de tog sig till Sydostasien väldigt snabbt så förefaller det väldigt sannolikt att de tillhörde någon annan typ av människa, till exempel en sen Homo erectus eller Denisova-människorna, säger han.

Lars Werdelin tror och hoppas att det handlar om den ovanliga Denisova-människan.

– Den måste ju ha funnits någon annanstans, inte bara i Denisovagrottan.

De nya redskapsfynden på ön Sulawesi avslöjar bara en del av hela bilden av hur de tidiga människorna spred sig i området.

Den dvärgformade förmänniskan Homo floresiensis upptäcktes på ön Flores i Indonesiens övärld i början av 2000-talet. Den meterlånga förmänniskan levde troligen för mellan 95 000 och 12 000 år sedan. Tidigare har forskare hittat redskap som tillverkades för en miljon år sedan, troligen gjorda av ännu äldre människoarter som levde på ön Flores.

– Mycket av det här är intressant för att vi har hittat Florresmänniskan. Därför blir det viktigt också att kunna reda ut den tidigare mänskliga förflyttningen i det här området, när de kom till vissa öar och i vilken ordning de kan ha befolkat öarna, säger Lars Werdelin.

Referens:
van den Bergh. G. D. Et. Al. "Earliest hominin occupation of Sulawesi, Indonesia", Nature 2016, DOI: 10.1038/nature16448.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".