Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny forskning om regn kan förbättra klimatmodeller

Publicerat torsdag 7 april 2016 kl 06.00
"Det finns en viss motsättning mellan dagens klimatmodeller och den här datan"
(1:26 min)
En mörk bild på ett svart regnmoln över vattnet vid en strand. Berg i Bakgrunden.
Insamlad data av nederbörd från framförallt 1900-talet verkar inte passa in på dagens klimatmodeller. Foto: Brocken Inaglory/Wikimedia CC BY-SA 3.0

När dagens klimatmodeller används för att analysera hur nederbörd har sett ut bakåt i tiden, verkar det finnas viss osäkerhet.

Det är den svenske klimatforskaren Fredrik Charpentier Ljungqvist som med en forskargrupp studerat nederbördsskillnader på norra halvklotet det senaste årtusendet. Främst tittade de på Europa, Nordamerika och Kina.

De har bland annat samlat in data från exempelvis sjösediment och droppstenar, som kan påverkas av olika mängder nederbörd. Detta eftersom traditionella nederbördsmätningar så långt tillbaka i tiden inte finns.

Forskarna upptäckte då att det finns en viss osäkerhet i de nuvarande klimatmodellerna när handlar om att simulera hur nederbörd har varierat bakåt i tiden, framför allt under 1900-talet.

Däremot är modellerna bättre på att bekräfta de temperaturer som uppmättes under det här århundradet, som är det varmaste århundradet på minst 1000 år.

Det kan dessutom vara så att de förändringar i nederbörd som modellerna i nuläget förutspår ännu inte har inträffat.

Vitsen är att sätta in dagens klimat i ett större perspektiv för att kunna göra olika klimatmodeller.

Modellerna är tänkta att kunna förutspå olika typer av förändringar och förklara dagens klimat i den utsträckning det är möjligt.

Erik Kjellström på SMHI tycker att studien kan ses som ett användbart underlag både för fortsatt datainsamling, men också för att spetsa till nuvarande klimatmodeller.

– De visar att det finns en viss motsättning mellan dagens klimatmodeller och rekonstruktioner, framför allt under 1900-talet. Det får man försöka att ta fasta på och se vad vi kan förbättra. Både i modellerna men också för att ännu bättre kartlägga klimatet bakåt i tiden, säger han.

Referens: Fredrik Charpentier Ljungqvist et al. Northern Hemispere hydroclimate variability over the past twelve centuries. Nature, 2016. DOI: 10.1038/nature17418.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".