Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fetter från växtriket kan förvärra det onda kolesterolet

Publicerat onsdag 13 april 2016 kl 06.00
"Man lägger ytterligare lök på laxen om hur fleromättade fetter kan skada"
(1:32 min)
Dunkar med olivolja på en marknad
Olivolja är ett exempel på en vegetabilisk olja. Foto: Public Domain/ Wikimedia

Är fleromättade fetter alltid bättre än mättade fetter för att minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar? En ny studie visar att det inte nödvändigtvis är så.

I en ny rapport i tidsskriften BMJ har forskare följt upp material från sjukhuspatienter från början av 1970-talet.

Forskarna såg att patienterna från olika sjukhus i delstaten Minnesota i USA, löpte lika hög risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, trots att de hade minskat sitt onda kolesterol som är en vanlig orsak bakom de här sjukdomarna. 

Patienterna hade sänkt kolesterolet genom att öka sitt intag av exempelvis det fleromättade fettet linolsyra, som finns i flera vegetabiliska oljor.

Det verkar dock finnas någonting i linolsyran som kan påverka olika undergrupper av det onda kolesterolet, och göra det ännu farligare, och yterliggare uppföljningar krävs för att ta reda på vilka grupper av människor som kan vara i riskzonen.

Joep Perk, professor i hälsovetenskap vid Linnéuniversitetet, menar att fler liknande studier pekar mot samma sak. Däremot krävs mer forskning  för att veta vad det är som händer med det onda kolesterolet, LDL-kolesterolet, när man börjar konsumera stora mängder fleromättade fetter genom att exempelvis äta margarin där sådana fetter har tillförts.

– Vi saknar helt långtidsstudier som visar att den här manipuleringen av margarin gör någon nytta. Den här studien som kommer nu lägger ytterligare lite lök på laxen och säger att det kan till och med vara så att det kan vara skadligt. Forskningen i det här området är synnerligen aktivt och vi behöver mer kunskap helt enkelt, säger han.

Referens: Christopher E Ramsden et al. Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73). BMJ, 2016. DOI: 10.1136/bmj.i1246



Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".