Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kalla labbmöss kan snedvrida viktig forskning

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 06.00
"Lättare behandla tumörer vid högre temperatur"
(1:52 min)
Mus i hand  med handske
1 av 2
Foto: Rama/ Wikimedia/ CC SA-2.0
Lena Welsh
2 av 2
Bilden föreställer Lena Welsh, professor i medicinsk biokemi vid Uppsala universitet. Foto: Lisen Forsberg

Forskare från USA larmar nu om att många labb-möss har det lite för kallt i labb världen över. Och det kan i sin tur göra att djurförsök där man exempelvis testar nya cancermediciner får felaktiga resultat. Det här framgår av en ny forskningsartikel.

När det är kyligt för labbmössen, som egentligen trivs bäst i 30 grader, beter sig deras tumörer på ett avvikande sätt, säger onkologen Bonnie Hylander, en författarna bakom artikeln som publiceras i tidskriften Trends in Cancer.

Kylan ger mössen påslag av stresshormoner, som adrenalin. Det leder i sin tur till mer aggressiv och mer svårbehandlad cancer hos mössen.

Mössen lider inte av att ha det mellan 20 och 26 grader, vilket brukar vara standard, säger Bonnie Hylander.

Problemet är att när forskare har olika temperaturer i olika labb kan de få olika resultat när de tror sig undersöka samma sak. De förstår inte att bara några graders temperaturskillnad kan påverka resultaten mycket, säger Bonnie Hylander som arbetar vid Roswell Park Cancer Institute i New York, USA.

Lena Welsh, professor i medicinsk biokemi vid Uppsala universitet har läst den nya artikeln och tycker att kylans påverkan, även vid små temperaturvariationer, är intressant.

- Att det skulle leda till en så kraftig påverkan av cancertillväxten, det visste inte jag om, säger Lena Welsh.

Görs studier utan medvetenhet om temperaturens inverkan kan dessa blir svåra att jämföra, varnar de amerikanska forskarna. Och studier som visar olika resultat och varken kan jämföras eller upprepas är något som alla forskare vill undvika, säger Lena Welsh.

– Problemet är då att vi har gjort studier förgäves. Vi har ägnat åratal av tid och pengar. Och djurförsöken, som vi ju inte gör om vi inte behöver dem, har då också gått till spillo.

Referens:
Hylander, Bonnie L. och Repasky, Elizabeth A. Thermoneutrality, Mice and Cancer: A Heated Opinion. Trends in Cancer, april 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".