Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Elva reaktorer av Tjernobyltyp kvar i drift

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 06.00
"En effekt av det sovjetiska tänkandet"
(1:43 min)
Foto:Pelle Zettersten/SR
Reaktor 4 i Tjernobyl 2013. Foto: Pelle Zettersten

Det är snart 30 år sedan kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Olyckan berodde främst på felaktiga beslut, men också på en riskabel konstruktion av reaktorn. Trots detta finns fortfarande 11 reaktorer av den här modellen kvar i drift i Ryssland.

– Om jag fick bestämma så skulle de stängas ner allihop, de är en effekt av det sovjetiska tänkande, de hade en annan syn på säkerhet, säger Jan Blomgren, konsult inom kärnkraftsindustrin som tidigare var professor i kärnfysik vid Uppsala universitet.

Reaktorn som havererade i Tjernobyl den 26 april 1986 var av en mycket speciell modell som bara byggdes i dåvarande Sovjet.
Den har den egenheten att den är svårstyrd om temperaturen ökar för mycket, den skenar och är enkelt uttryckt svår att få stopp på.

Modernare reaktorer fungerar på ett helt annat sätt. Bland annat är de lättare att kontrollera om temperaturen ökar för mycket, allt för att undvika att kylvattnet börjar koka bort med risk för att uranbränslet skadas och i värsta fall smälter, det som brukar benämnas härdsmälta. Om det går så illa har de flesta reaktorer i världen också en så kallad reaktorinneslutning. Det innebär minst en meter tjock armerad betong och stålbyggnad som omger reaktorn. Den klarar ett högt tryck utan att släppa ut några radioaktiva ämnen.

Reaktorn i Tjernobyl hade ingen reaktorinneslutning alls och fortfarande finns alltså elva stycken liknande, så kallade RBMK-reaktorer kvar i drift i Ryssland. Fyra av dem finns i Sankt Petersburg, ungefär 80 mil från Sverige.

De kvarvarande reaktorerna har förvisso förbättrats en del efter ökade säkerhetskrav, men är olyckan framme har man alltså inte den här extra säkerheten. Trots bristande säkerhet ser Igor Gramotkin, chefen för kärnkraftverket i Tjernobyl, inte några problem med att köra vidare de gamla ryska reaktorerna.

– De har säkerhetsuppdaterats en hel del efter olyckan och skiljer sig ganska mycket från de reaktorer som var i drift här.

Hör mer om Tjernobyl och reaktorsäkerhet i Klotet idag, 14:03 i P1.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".