Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Evolutionen finslipar finkarnas näbbar

Publicerat fredag 22 april 2016 kl 06.00
"Verkar vara en gen som är väldigt viktig för att reglera tillväxt"
(1:34 min)
fågel med gulaktig näbb
Större darwinfink. Foto: K. Talia Grant

Efter torka på Galapagos förändrades näbbens storlek hos vissa arter av Darwinfinkar. Forskarna har nu hittat den gen som bidragit till den genetiska förändringen. Det här är en viktig upptäckt för framtida forskning.

För drygt 10 år sedan bidrog torka på Galapagos till en genetisk förändring hos en av arterna av Darwinfinkar.

Under torkan utvecklades en ny finkart med mindre näbb som lättare kunde konkurrera om födan. I en artikel som publiceras idag i tidskriften Science visar forskare att genen HMGA2 ligger bakom förändringen.

Genen tycks ha haft en väldigt viktig roll för variation i näbbens storlek under kanske hela tiden som Darwinfinkar utvecklats på Galapagos.

–Det som är spännande med den här genen är faktiskt att det är en av de gener som har visat starkast koppling till variation i kroppslängd på människa. Det verkar vara en gen som är väldigt viktig för att reglera tillväxt, säger Leif Andersson som är professor i genomik vid Uppsala universitet och av forskarna bakom artikeln.

Det är inte helt enkelt att hitta just en specifik gen som påverkar en egenskap hos en art. Ofta bidrar flera olika gener till en förändring.

I den här studien har forskarna kunnat visa vilken gen som starkast påverkat näbbstorleken. Förhoppningen är nu att studien ska bidra till liknande forskning hos andra arter.

– Den här studien är en inspirationskälla för att göra liknande studier på många andra arter. Man kan säga att det är en revolution inom biologin idag där vi har fått tillgång till ny teknologi för att kartlägga arvsmassan hos vilken art som helst, säger Leif Andersson.

Referens: Sangeet Lamichhaney et al. A beak size locus in Darwin’s finches facilitated character displacement during a drought Science, Evolutionary genetics. DOI: 10.1126/science.aad8786 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".