Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Odlat kött närmar sig din tallrik

Publicerat måndag 25 april 2016 kl 06.00
Djur ersätts av celler i labbmiljö
(1:50 min)
Hamburgare
1 av 2
2013 presenterades världens första hamburgare gjord på odlat kött av en holländsk forskargrupp vid Maastricht University Foto: David Parry/TT
petriskålar med köttcellodling
2 av 2
Konstgjort kött, så kallad in vitro-kött som odlas i labb. Foto: Francois Lenoi/TT

Flera företag säger att de inom så lite som 3–4 år planerar att ha odlat kött på marknaden.

Odlat kött framställs genom att ta muskelceller från djur och låta dem föröka sig i en näringslösning.

Förutom att djur inte behöver dödas visar studier att både markanvändning, energiåtgång, vattenförbrukning och koldioxidutsläpp kan bli en bråkdel av vad dagens köttindustri orsakar.

– Det smakar som en köttbulle, riktigt gott, säger en ung kvinna som i februari i år fick äran att provsmaka världens första köttbulle gjord på odlat kött.

Det amerikanska företaget bakom köttbullen, Memphis Meats, säger att de inom 3-4 år kommer att ha en färdig konsumentprodukt.

I början kommer den att vara dyr och bara finnas på utvalda restauranger. På sikt är målet att köttet ska bli en massprodukt.

2013 presenterades världens första hamburgare gjord på odlat kött av en holländsk forskargrupp. Även de forskarna har nu startat ett företag som säger sig räkna med att producera odlat kött i större skala inom fem år.

Det ska ske i en så kallad bioreaktor, där fett- och muskelceller tagna från vävnadsprov från en ko får föröka sig i en näringslösning. Men mer exakt hur det här ska gå till är oklart.

Några detaljer om den storskaliga cellodlingen har dock inte publicerats.

Thomas Eschenhagen, ledande stamcellsforskare på Hamburgs universitet, är mycket skeptisk. Han menar att det är både tekniskt mycket svårt, och att kraven på renhet gör storskalig cellodling alldeles för dyr.

– Det är helt orealistiskt, säger Thomas Eschenhagen.

Men biofysikern Julie Gold på Chalmers i Göteborg har länge följt utvecklingen på området. Hon är mer positiv.

– De har hög kompetens. Alla jobbar inom regenerativ medicin eller  med odling av vävnad och organ i labb. De kan lyckas med det här, säger hon.

Vetandets värld idag 12.10 handlar om planerna på att skapa odlat kött för att på så vis slippa använda djur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".