Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

Forskare letar efter biologiska bevis för strålskador

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 06.00
"Nu kommer det i kapp mig också"
(1:58 min)
Andrzej Wojcik är professor i
1 av 2
Andrzej Wojcik är professor i strålningsbiologi vid Stockholms universitet. Foto: Niklas Zachrisson
Sergey Sayenko
2 av 2
Polisen Sergey Sayenko var bland de första säkerhetsstyrkorna på plats efter olyckan.

Miljontals människor anses på olika sätt ha drabbats av kärnkraftsolyckan, men fortfarande kan forskningen inte fastställa om själva strålningen gett fysiska skador i enskilda fall. Därför söker forskare efter ämnen i blod och celler som kan signalera sjukdom.

Idag är det 30 år sedan kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl orsakade stor spridning av skadlig strålning över främst Ukraina, men även Belarus och Sverige.

Polisen Sergey Sayenko var bland de första säkerhetsstyrkorna på plats efter olyckan. Han är övertygad om att strålningen har skadat honom och många andra fysiskt.

– Jag idrottade och levde ett hälsosamt liv. Det var inte förrän jag plötsligt föll ihop medvetslös under ett träningspass som jag förstod att "nu kommer det i kapp mig också", säger Sergey Sayenko.

Förutom de akuta strålningsskadorna som uppstod av höga strålningsdoser direkt efter olyckan, är sköldkörtelcancer den enda sjukdom där forskning kunnat visa ett starkt statistiskt samband med strålningen från Tjernobyl.

Alla andra cancerformer och sjukdomar är för få för att upptäckas i epidemiologiska studier. Även i enskilda fall av sköldkörtelcancer är det svårt att avgöra om det verkligen är strålningen som orsakat cellskadan.

– Hittills har man inte kunnat hitta en sådan markör för strålinducerad cancer. Det enda vi kan göra är att kolla i en viss befolkningsgrupp som blev exponerad, och jämföra antalet fall och dödlighet med annan grupp som inte blev exponerad, säger Andrzej Wojcik är professor i strålningsbiologi vid Stockholms universitet 

– Då ser man en ökning, men just i enskilda fall går inte att säga att just du som fått cancer har fått det av strålning, fortsätter Andrzej Wojcik.

Strålningen skadar våra celler genom så kallad oxidativ stress. Det är exakt samma process som uppstår på grund av mycket annat som till exempel rökning eller vanligt åldrande. Därför är det svårt att se om just strålningen ger upphov till skada.

Andrzej Wojcik och många forskare världen letar efter den biologiska markören som kan avgöra om det verkligen är strålning som orsakat cellskadorna. Det här är något som kan få betydelse om man vill få en förklaring till sin sjukdom eller få ut skadestånd från arbetsgivare.

– Om vi kunde säga att det här cancerfallet kommer från strålexponering skulle det vara ett genombrott, och göra livet enklare för många.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".