Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ko-fri mjölk kan snart bli verklighet

Publicerat tisdag 26 april 2016 kl 06.00
"Vi kan redan nu tillverka mjölkproteiner utan att använda djur"
(1:29 min)
En jerseyko blinkar mot kameran. Hon står på ett grönt fält med öppna vyer.
Mjölk utan hjälp från kor. Kan det va nåt? Foto: BartLaridon CC BY-SA 4.0

Ett amerikanskt företag säger sig ha utvecklat en metod för att tillverka riktig mjölk, utan kor.

Metoden kan enklast beskrivas som att mjölken skapas på samma vis som man brygger öl. Vanligt jäst görs om så att jästcellerna i stället för att producera alkohol gör mjölkproteiner, en av de viktigaste beståndsdelarna i mjölk.

– Vi kan redan nu tillverka alla de viktigaste mjölkproteinerna och dessutom de strukturer som återfinns i mjölk, utan att använda en ko. Det är nyckeln till att tillverka mjölk som beter sig som du förväntar dig, säger Ryan Pandya, grundare av amerikanska företaget Muufri.

I samband med en tävling för unga, gröna entreprenörer i Nederländerna i september förra året beskrev han deras metod. Den bygger på att använda jästceller för att tillverka mjölkproteiner. Därefter tillsätts bland annat kalcium och fettsyror. Resultatet blir mjölk.

Den grundläggande metoden att använda jästceller för att tillverka proteiner är inte ny, till exempel görs insulin på liknande sätt.

Enligt företaget finns det många fördelar att tillverka mjölk utan djur. Enklare logistik, längre hållbarhet och förstås ingen djurhållning, vilket betyder mindre miljöproblem. Tidigast 2018 räknar de med att en produkt ska finnas på marknaden.

Men den svenska mjölkforskaren Åse Lundh, professor i animaliska livsmedel på SLU, är skeptisk till MuuFris påståenden. Hon menar att mjölk har en mycket komplicerad sammansättning som är svår att återskapa.

– Det behövs mycket forskning för att kunna skapa en produkt som är stabil vad gäller protein och fett, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".