Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Friska smittbärare – därför bröt ebola ut igen

Publicerat måndag 2 maj 2016 kl 06.00
Ebolavirus i mikroskop. Foto: Thomas W. Geisbert, Boston University School of Medicine/Wikimedia CC BY 2.5
Ebolavirus. Foto: Thomas W. Geisbert, Boston University/Wikimedia CC BY 2.5

Trots att Liberia blivit fritt från ebola har viruset kommit tillbaka i små utbrott. Nu tror sig forskare ha löst gåtan om hur ett utrotat virus fortsatt kräva människoliv.

En 17-årig pojke hittas död i byn Needowein, Liberia. Rutinmässigt svabbas pojkens mun efter saliv för att utföra en kontroll efter ebolavirus. Dagen efter kommer provsvaret tillbaka, positivt för ebola.

De efterföljande dagarna börjar sex människor i byn uppvisa symptom som feberfrossa, kräkningar och inre blödningar. Vid ett test visar de sig också bära på sjukdomen. Av de sex smittade dog en person medan övriga  tillfrisknade.

Det här räknades som det andra av tre utbrott som skett efter att Liberia deklarerats som fritt från ebola. Två års hårt arbete har lyckats stoppa viruset från att smitta mellan människor på en stor skala, men läget är fortfarande spänt på grund av dessa små utbrott i ett land som ska vara fritt från sjukdomen.

Genom att kartlägga viruset bakom utbrottet som började med pojken i Needowein, upptäckte en grupp forskare att viruset var praktiskt taget identiskt med det som låg bakom hela epidemin i Västafrika.

Det rör sig alltså inte om ett nytt ebolavirus som vandrat in över gränserna och orsakat dessa nya utbrott. Det menar forskare från bland annat Världshälsoorganisationen, amerikanska smittskyddsinstitutet och liberianska hälsomyndigheten. De menar att det är samma virus, men att det har muterat hos en bärare.

Forskarna tror att en del av dem som smittats med ebola och överlevt fortsatt bära på viruset. När kroppen kämpat bort sjukdomen har inte alla virus förstörts i processen, utan en del har lyckats gömma sig och sedan muterat. Efter mutationen har viruset blivit smittsamt för andra människor på nytt, utan att ge bäraren några symptom.

Gruppen med forskare vet inte säkert hur ebolaviruset lyckas undvika immunförsvaret, men tror att viruset gömmer sig i områden som är svårare för immunförsvaret att nå. Till exempel ögonen och testiklarna.

De fem ebolasjuka i byn Needowein som tillfrisknade efter det nya utbrottet kan bli framtida tysta smittbärare. Enligt forskarna betyder det här att Liberia och andra drabbade länder ska fortsätta vara vaksamma. Även om epidemin är stoppad måste länderna snabbt kunna hindra nya möjliga utbrott.

Referens: D.J. Blackley et al. "Reduced evolutionary rate in reemerged Ebola virus transmission chains" DOI: Sci. Adv. 2016; 2 : e1600378

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".