Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vaccin skyddade apor mot hiv i ett halvår

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 06.00
En bild på en apa och en sjuksköterska som ger en spruta till en människa.
En grupp av nio makaker fick fyra olika antikroppar mot HIV som skyddade dem från viruset i 23 veckor. Foto: RedCoat/Wikimedia CC-BY-SA-2.5 & Rhoda Baer/Wikimedia Public domain

Jakten på förebyggande läkemedel mot hiv fortsätter. Ny forskning på apor visar att långverkande skydd skulle kunna ges med en spruta.

Tidigare experiment har visat att det går att skydda djur mot ett enskilt angrepp av hiv-virus med hjälp av antikroppar mot hiv, så länge det ges innan djuret blir utsatt för viruset.

För att däremot kunna skydda människor behöver skyddet vara mer långvarigt, och ge ett försvar som kan stå emot flera attacker av hiv-viruset.

Forskare har nu lyckats skydda en grupp apor från att smittas av s-hiv, den variant av hiv som kan drabba primater, i upp till ett halvår. Detta trots att aporna utsattes på nytt för viruset veckovis.

Det skyddande vaccinet bestod av en cocktail av fyra olika antikroppar mot hiv som injicerades i aporna, men det är bara en variant på hur det letas efter förebyggande läkemedel.

Stora framgångar har skett med att använda tabletter med hiv-läkemedel för att skydda mot sjukdomen, enligt Anders Sönnerborg, professor vid Karolinska institutet. Han säger att den här forskningen visar ett alternativ skydd i sprutform.

– Poängen med sprutor i stället för tabletter är att man slipper riskera att personerna glömmer att ta den förebyggande medicinen, säger han.

Anders Sönnerborg understryker att steget från apa till människa för det här läkemedlet fortfarande är långt.

Hur viktig just den här studiens resultat kommer vara i den processen är något som Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, är tveksam till.

– Det är inte särskilt nytt. I vilket fall är det inget som kommer få en avgörande betydelse för att skapa ett vaccin, säger han.

Referens: Rajeev Gautam et al. "A single injection of anti-HIV-1 antibodies protects against repeated SHIV challenges" DOI: 10.1038/nature17677

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".