Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Öar går före i klimatomställningen

Publicerat onsdag 27 april 2016 kl 06.04
"Det blir billigare och mer tillförlitligt"
(1:30 min)
Vindkraftverk på Aruba
Vindkraftverk på Aruba Foto: Roger Borgelid

Den karibiska ö-nationen Aruba har höga klimatambitioner, landets premiärminister hävdar att all elektricitet på ön ska produceras av sol och vindkraft redan 2020. En liknande tendens finns även på andra öar runt om i världen.

På Aruba kommer en tredjedel av den producerade elen från vind och solkraft. På Hawaii, som ses som ett föredöme inom hållbara energikällor, ska all producerad el 2045 vara förnybar.

Andra klimatsmarta öar som ofta nämns i sammanhanget är El Hierro som tillhör Kanarieöarna och danska Samsø. Björn-Ola Linnér är forskare inom internationell klimatpolitik och hållbar utveckling vid Linköpings universitet. Han ser en tendens på många håll att det är just öar som leder omställningen.

− Många öar ser att det är en säkerhet att gå över mot förnyelsebart. Det blir billigare och mer tillförlitligt. Det är ett sätt att minska sin sårbarhet mot störningar om man är beroende av fossila bränslen, säger han.

Öar har ofta ett landskap som passar för vindkraft. Ett annat land som satsar mycket på just vindkraft är Kap Verde.

− Kap Verde har haft stora kostnader i sitt fossilberoende men håller på att moderniseras. Kap Verde är ett land som kan framhållas hur en omställning kan gå till, och man är på god väg.

Så du tror att det är på världens öar som vi kommer se omställningen till gröna energikällor först?

− Ja, och framför allt kommer de vara lysande exempel som man kan använda till vad som krävs i en omställning.

Fortfarande återstår dock utmaningar för öarna att bli fossilfria inom alla områden, där transporter är ett exempel. På Aruba har man exempelvis en lång väg att gå innan de fossila bränslena inom fordonsflottan bytts ut mot gröna källor.

− Vi kommer fortfarande ha utsläpp, säger Arubas premiärminister Mike Eman och ger exempel på öns alltför många bilar som fortfarande till största del går på bensin och diesel, där övergången till el- och hybridbilar kommer ta lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".