Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pengar dras in till kritiserad forskning om hornhinnor

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 06.00
"Tämligen tydligt att vi skulle landa i den slutsatsen"
(1:55 min)
Bildkollage Sven Stafström och Linköpings universitet
Sven Stafström på Vetenskapsrådet berättar att pengarna nu dras in till forskningen som bedrivits på Linköpings universitet. Foto: Annika Östman/SR

Vetenskapsrådet drar in anslag för forskaren som har fällts för oredlighet av Linköpings universitet.

För tredje gången någonsin har Vetenskapsrådet dragit in pengar för en forskare på grund av oetisk forskning. Vetenskapsrådets generaldirektör Sven Stafström tycker att det var ett självklart beslut. 

– Det var tämligen tydligt att vi skulle landa i den slutsatsen. Forskaren har agerat oredligt, upprepad oaktsamhet och felaktigt med författarskap.

Totalt har professorn beviljats tio miljoner kronor, men det är de 1.6 miljoner kronor, som ännu inte har hunnit betalas ut som nu fryser inne.

Den som senast fick pengar indragna av Vetenskapsrådet var kirurgen Paolo Macchiarini som opererade konstgjorda luftstrupar, och som nu är uppsagd från Karolinska institutet.

Orsaken till kritiken mot professorn i Linköping är att hennes konstgjorda hornhinnor opererades in i nästan blinda personer i Ukraina innan hinnorna hade testats tillräckligt på försöksdjur.

Den kritiserade professorn accepterar inte att hon skulle ha agerat oredligt, och överklagar därför både beslut vid Linköpings universitet om oredlighet och Vetenskapsrådets beslut om indragna pengar.

– Jag har ingen idé vad kritiken är om. Jag tror att huvudkritiken var att vi inte hade gjort några djurförsök. Det är något jag verkligen inte förstår, säger hon till Vetenskapsrådet. 

Professorn menar att hon visst gjort tillräckliga djurstudier, men Vetenskapsradions genomgång av materialet bekräftar den bild som universitetets externa granskare ger av djurförsöken.

Genom att ärendet i Linköping ännu inte är helt avgjort har inga beslut fattats om arbetsrättsliga åtgärder, som kan handla om allt från indragen lön till avsked.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".