Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Modern teknik kan rädda den nordliga trubbnoshörningen

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 06.00
"En sista möjlighet att rädda arten"
(1:43 min)
Sammansatt bild av en äggcell som befruktas med IVF, samt en noshörning
1 av 2
Forskare hoppas kunna rädda den nordliga trubbnoshörningen med konstgjord befruktning, surrogatmödraskap och artificiella könsceller. Foto: RWJMS IVF Laboratory samt Gatetua Kate CC BY-NC 2.0
En noshörningshanne i högt visset gräs
2 av 2
Sudan är den enda nu levande hannen av arten nordlig trubbnoshörning. Alla forskarnas försök att få honom att bli pappa har misslyckats. Foto: CC BY 3.0

Det finns bara tre levande individer kvar av den nordliga trubbnoshörningen, två honor och en hane. De börjar bli för gamla för att reproducera sig. Därför vill en internationell grupp forskare försöka rädda arten med hjälp av supermodern reproduktionsteknik.

I frysarna på olika zoo och forskningsanläggningar har forskare sparat både spermier och vävnadsprover både från de tre levande individerna och noshörningar som dött.

Med hjälp av de frysta spermierna och ägg från de kvarvarande honorna vill forskare nu prova att rädda arten med konstgjord befruktning.

– Det kan vara en sista, sista möjlighet att rädda den nordliga trubbnoshörningen från utrotning, säger Allan Carlson, expert i tropikfrågor vid Världsnaturfonden.

Men ska konstgjord befruktning fungera måste man kalla in surrogatmammor från den närbesläktade södra trubbnoshörningen för att bära på fostren, skriver forskarna.

– De två honor som finns kvar är i för skröpligt tillstånd för att bära på de stora och tunga fostren, förklarar Allan Carlson.

Kanske är de två gamla honorna så gamla att inte det inte heller är möjligt att samla ägg från dem. Men om så skulle vara fallet har forskarna ännu ambitiösare planer.

Forskarna vill testa att utifrån stamceller skapa nya ägg och spermier, för att därifrån bygga upp en ny population. Vägen dit är lång, men Allan Carlson är trots allt hoppfull.

– Det vore hemskt roligt om man med den absolut senaste tekniken kan rädda en art så nära utrotning. Det skulle kunna vara användbart för så många andra arter. Det kommer att ta tid och kosta pengar, men det är värt varje öre, säger han.

Källa: Rewinding the Process of Mammalian Extinction, Joseph Saragusty et al, 2016. Zoo Biology. DOI: 10.1002/zoo.21284

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".