Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuffare klimatmål utmanar oljeindustrin i Kanada

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 06.00
Kanadas dilemma: oljeindustri eller koldioxidbantning?
(1:44 min)
Kanada brand bil framför lågor
Skogsbrand i Alberta - oljeindustrins hjärta. Foto: Ryan Remiorz

För några år sedan drog sig Kanada ur klimatavtalet, men nu har landet valt att skriva under överenskommelsen i Paris. Men de högt ställda klimatmålen står i skarp kontrast till den stora oljeindustri som landet har. 

Sverker Sörlin är professor i idéhistoria vid Kungliga tekniska högskolan, och nyss hemkommen efter en tid som gästprofessor vid ett universitet i Kanada.

– Att skriva på avtal och komma överens om att man ska arbeta sig ut ur fossilregimen är en sak, men att göra det i verkligheten är fullt av komplikationer. Jag menar att Kanada är ett slags experimentfall där det visar sig vad som går att göra, säger Sverker Sörlin.

Kanada har hamnat i fokus sedan stora skogsbränder brutit ut i provinsen Alberta, precis i det område där landets oljeindustri har sitt hjärta.

Just nu brinner ett område nästan lika stort som Gotland och nära 100 000 människor har evakuerats. Att branden blivit så omfattande förklaras delvis med klimatförändringarna som gjort marken torrare.

I Alberta utvinns oljesand som processas till olja och exporteras på världsmarknaden. Oljesandsutvinningen och förbränningen av den färdiga produkten ger mycket stora koldioxidutsläpp, som i sin tur bidrar till klimatförändringarna.

Kanadas förra premiärminister Stephen Harper värnade oljeindustrin, och lade ingen större vikt vid klimatpolitiken. Han såg bland annat till att Kanada lämnade klimatuppgörelsen i Kyoto och lade även ner flera miljöforskningsprojekt.

Den nya regeringen som tillträdde 2015 driver en betydligt mer offensiv klimatpolitik men kan inte helt bestämma över provinsen Alberta, vars politiker gör allt för att värna oljeindustrin.

Arno Rosemarin, forskare på Stockholm environment institute och själv från Kanada är osäker på om den nuvarande regeringen kommer ta krafttag mot oljeindustrin. Han tror att de ekonomiska intressena och de många arbetstillfällena väger tyngre.

– De stora oljebolagen har stor makt och det innebär att den här verksamheten kan fortsätta.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".