Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Årets häftigaste upptäckter – vi har hela listan

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 06.00
årets tio häftigaste nyupptäckta arter
1 av 2
Årets tio häftigaste art-upptäckter, enligt universitetet EFS i New York.
En ny jättesköldpadda och en nyupptckt trollslända
2 av 2
Den här jättesköldpaddan visade sig vara en helt egen art, och hade lurat forskarna länge, som trodde att den bara var en lite mindre variant av en redan känd art. Till höger syns trollsländan Umma gumma. Foto: Washington Tapia respektive Jens Kipping

En helt ny jättesköldpadda, trollsländan Umma gumma och en rödrosa-randig sjödrake. Det är några av arterna på årets topp tio-lista över nyupptäckta arter.

Listan släpptes av universitetet EFS i New York igår kväll, traditionsenligt i tid till Carl von Linnés födelsedag.

Vi hör ofta om hotet mot många utrotningshotade arter, men varje år identifieras runt 16 000 nya arter, även om det antalet är lägre än mängden arter som dör ut.

På tio i topp-listan återfinns, förutom de här arterna, även en ny människoartad primat och en skalbagge döpt efter björnen i barnboken om Paddington. På listan finns också en silkeshår-växt som inte bara är väldens största, utan även den första art någonsin som upptäckts via en foto-uppdatering på sociala medier.

Här är hela listan!

 1. Jättesköldpaddan som länge lurade forskarna (Chelonoidis donfaustoi). Länge trodde man att denna art var en mindre variant av en redan känd arten C. Porteri. Men efter genetiska såväl som morfologiska undersökningar står nu klart att denna mäktiga sköldpadda, en symbol för Galapagos, är en alldeles egen art.

 2. Den köttätande plantan som kom ut via Facebook (Drosera magnifica). Det här är en planta som inte är som alla andra. Inte nog med att det är den största silkeshårsarten någonsin hittad, den upptäcktes också på grund av en foto-uppdatering via sociala medier. Tack vare fotot kunde man lokalisera och artbestämma plantan, som gillar att sluka insekter med hjälp av sitt tjocka slem.

 3. Människosläktingen som avslöjar familjehistorian (Homo Naledi). Fossilfynden av den här tidigare okända arten av Homo-släktet finns representerat av inte mindre än 15 individer. Det är det största fyndet av kvarlevor efter en enda hominid-art som man funnit någonsin i Afrika. Fyndet ger oss ledtrådar kring vår egen historia.

 4. Den vita gråsuggan som arbetar som arkitekt (Iuiuniscus iuiuensis). Den här pigmentlösa, mångbenade lilla gråsuggan hittades i en grotta i Sydafrika. Den har ett beteende som inte setts hos någon annan släkting - den bygger små hus av lera, där den kan dra sig undan från faror.

 5. Firren med ett fiskespö på huvudet (Phyllopteryx dewysea).
  Den här fisken vinner kanske inte någon skönhetstävling, men den är i alla fall väldigt praktiskt lagd. Den har ett fiskespö på huvudet, som den använder att locka till sig småfisk med, för att sedan sluka dem med sin jättemun. Själva fisken är liten, bara runt fem centimeter lång.

 6. Den polkagrisrandiga sjödraken (Phyllopteryx dewysea).
  Av sjödraken, som är nära släkt med sjöhästen, finns bara tre kända arter, denna nya inkluderad. Just den här är slående röd och rosa, en kvarts meter lång och lever utmed västra Australiens kust. Förutom dess spektakulära utseende ger denna lilla drake oss en påminnelse om vad vi fortfarande har att upptäcka. Om en rubinfärgad, 25 centimeter lång röd drake kan undgå upptäckt i grunda vatten, vad lurar då fortfarande där ute?

 7. Skalbaggen som heter som en björn (Phytotelmatrichis osopaddington). Den här lilla skalbaggen är döpt efter barnboken om björnen Paddington. Björnen dök upp på Paddington Station med en lapp om halsen, där det stod "Var snäll och ta hand om denna björn". Forskarna hoppas att namnet ska uppmärksamma att även pyttesmå skalbaggar behöver tas om hand.

 8. Den lilla apan med stora konsekvenser (Pliobates cataloniae). Den här lilla apan, som kallas Leia av sina upptäckare, levde för ungefär 11.6 miljoner år sedan, i det som idag är Spanien. Hennes upptäckt har väckt många frågor om släktskapet mellan apor, gibboner och människor.

 9. Trädet som gömde sig vid sidan av en väg (Sirdavidia solannona). Forskarna trodde att de redan hade utforskat alla blommande träd i området kring Monts de Cristal National Park i republiken Gabon, i Centralafrika. Därför tänkte ingen på det blommande lilla trädet vid sidan av den stora vägen. Men när någon väl gjorde det, visade det sig vara en helt ny, oupptäckt art. Dess närmsta släkting Mwasumbia lever på andra sidan kontinenten, i Tanzania, 3000 km bort.

 10. Trollsländan som gillar rock'n' roll (Umma gumma). I år tog vetskapen om trollsländor ett stort hopp framåt, då mer än 60 nya arter presenterades i en och samma publikation. Just den här trollsländan har fått sitt namn efter ett album av Pink Floyd, Ummagumma, som också är ett brittiskt slangord för sex.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".