Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så kan dina matvanor påverka övergödningen av Östersjön

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 06.00
tallrik med kött
Om vi drar ner på protein som finns i bland annat kött, kan fosfor och kväve minska rejält i Östersjön. Foto: Matthew Mead

Mindre konsumtion av de proteinrika livsmedlen kött, fisk, ägg och ost skulle kunna minska övergödningen av Östersjön. Det visar en rapport från Havsmiljöinstitutet.

Forskarna har simulerat hur fyra olika omställningar i samhället skulle kunna påverka belastningen av näringsämnen i havet.

Deras slutsats är att en minskad konsumtion av protein från växt- och djurlivet, från 80 till 60 gram per person och dag, nästan skulle halvera belastningen av både fosfor och kväve. Detta under förutsättning att jordbruksmarken som blev över i stället skulle användas till fleråriga foderväxter.

Forskarna kunde också se att kött från nöt och lamm ger större utsläpp till haven än gris och kyckling. Men det handlar inte så mycket om att byta ut nöt mot kyckling, utan om att helt enkelt äta mindre protein. Vi äter idag mer protein än vad vi egentligen behöver, enligt Livsmedelsverket.

Källa: Changes in four social drivers and their potential to reduce Swedish nutrient inputs into the sea. Havsmiljöinstitutet. Rapport nr 2016:3

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".