Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mikroplast i åkermask

Publicerat tisdag 24 maj 2016 kl 05.54
Sprids uppåt i näringskedjan och ner till grundvattnet
(1:23 min)
Daggmask i jord. Foto: Jan Lagerlöf
Daggmaskarna i jorden kan ta skada av mikroplaster, och dessutom troligen sprida plasten ner ända till grundvattnet. Foto: Jan Lagerlöf

Nästan all forskning om hur små plastpartiklar, så kallad mikroplast, påverkar organismer har hittills handlat om havet. Nu visar en studie hur även daggmaskar påverkas av plastpartiklar i jorden.

Studien visar bland annat att plastpartiklar kan lagras i maskarna. Det i sin tur kan ha stora effekter på ekosystemet eftersom maskar är en viktig födokälla för andra djur.

Forskarna visar också att maskarnas tillväxt hämmas av plasten, och att det finns risk för att plastpartiklarna sprids djupare ner genom jordlagren med maskarnas hjälp. Då riskerar plasten att nå ända ner till grundvattnet. På så sätt skulle vi få ett slutet system, där plasten finns överallt i vårt vatten.

När det gäller plastpartiklar i havet vet forskare en hel del. Fiskar och andra djurs mag- och tarmkanal kan blockeras eller skadas. Och om partiklarna är riktigt riktigt små har de i experiment dessutom visat sig kunna passera membran och ta sig in i celler och vävnader, där de kan orsaka inflammation och cellskador.

Däremot finns idag förbluffande liten kunskap om plastens konsekvenser på land, trots att vi sprider ut plastpartiklar i landmiljö bland annat genom det slam från reningsverken som används som gödsel på åkrarna.

Jorden är också ett ekosystem med ätande och filtrerande organismer, och nu finns alltså studier som tyder på att plastpartiklarna och dess kemikalier även kan påverka djur och växter i jorden på ett liknande sätt som i haven.

Referenser: Esperanza Huerta Lwanga et al, Microplastics in the Terrestrial Ecosystem: Implications for Lumbricus terrestris, DOI: 10.1021/acs.est.5b05478. Environment Science Technology. 2016.

-–-

Matthias C. Rillig, Microplastic in Terrestrial Ecosystems and the Soil? DOI: 10.1021/es302011r Environment Science Technology.  2012,


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".