Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya försök med konstgjorda hornhinnor planeras

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 06.00
"Jag har ingen minnesbild"
(1:57 min)
Öga
Tillstånd har gett för försök med konstgjorda hornhinnor på patienter i Sverige. Foto: Niklas Zachrisson/SR

Konstgjorda hornhinnor har fått etiskt godkänt att testas i ett stort försök på patienter i Umeå, Stockholm, Göteborg och Linköping. Detta trots att varken forskare eller etikprövningsnämnd ser några fördelar med metoden.

Som vi berättat i vår serie Ögonexperimenten har forskning i Linköping om konstgjorda hornhinnor kritiserats kraftigt av universitet och en professor har fällts för oredligt agerande.

Samtidigt har liknande hornhinnor fått etiskt godkänt att testas i ett stort försök på patienter i Umeå, Stockholm, Göteborg och Linköping.

Forskarna som skickat in ansökan vill att 40 patienter lottas till operation med konstgjorda hornhinnor. De vill att lika många lottas till operation på vanligt sätt, och få donerade hornhinnor från en avliden.

Orsaken till forskningen är att det internationellt sett råder brist på hornhinnor, men i Sverige är det möjligt att få donerade hornhinnor.

I etikprövningsansökan frågar sig forskarna "Är det rätt att pröva ett modifierat material som i synresultat kan visa sig sämre än gängse behandling? Är det rätt att utsätta en patient för oförutsedda risker när det finns en etablerad behandling med kända resultat och risker?" 

Det är intressanta frågor, men där etikprövningsnämnden inte ger några svar på de frågorna i sina beslut.

Ordförande när multicenterstudien godkändes i nämnden i november 2015 vill inte ställa upp på intervju, och Staffan Hägg, vetenskaplig sekreterare, i den regionala etikprövningsnämnden i Linköping, kan inte svara på om nyttan med de konstgjorda hornhinnorna överväger riskerna. 

– Jag kan inte svara på hur resonemanget gick när det godkändes, säger han.

För att han ska hinna bättra på sin minnesbild kommer vi överens om att han får en vecka på sig att läsa på. Jag vill veta vad det är som gör att man bedömt det etiskt godtagbart att utsätta patienter för ett konstgjort material, där resultatet kan bli sämre än om man får donerade hornhinnor från avlidna.

När Staffan Hägg får frågorna i förväg, som han begärt för att ställa upp på intervjun, avböjer han några dagar senare helt från att låta sig intervjuas och hänvisar till att överläggningarna i nämnden inte är offentliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".