Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya bevis för klimatväxlingar på Mars

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 11.21
Planeten Mars. Foto, Wikimedia commons/Nasa
1 av 2
Planeten Mars. Foto, Wikimedia commons/Nasa
Astronomen Maria Sundin vid Onsala rymdobservatorium. Foto: Göran Olofsson
2 av 2
Astronomen Maria Sundin. Foto: Göran Olofsson

Forskare kan nu visa att klimatet på Mars har varierat i cykler. Resultaten kan öka förståelsen för möjligheten till liv på planeten.

Mars yta kan periodvis ha varit täckt av is. Isen har sedan i cykler dragit sig tillbaka till polerna för att sedan åter sprida sig ut över planetens yta.

Konkreta bevis på de här klimatcyklerna har dock varit få. Men nu har amerikanska forskare studerat istäcket, som har bildats under fyra miljoner år vid den norra polen, och funnit bevis för klimatväxlingar. 

Med hjälp av radar från rymdsonden Mars Reconnaissance Orbiter har forskarna upptäckt och daterat spår i istäcket, som bildats när isen under historien har smält och växt. De drar slutsatsen att den senaste istiden på Mars tog slut för cirka 370 000 år sedan.

Därefter har ismassor motsvarande ett 60 centimeter tjockt lager kring planeten dragit sig tillbaka mot polerna.

– De nya rönen innebär ingen revolution i synen på klimatet på Mars, men ger en bra bild av hur islagren vid den norra polen har förändrats genom historien, menar David Andrews, rymdforskare vid Uppsala universitet som själv forskar om Mars.

Forskare tänker sig att klimatet på Mars för flera miljarder år sedan var varmare och blötare än idag. Det finns övertygande bevis för att flytande vatten då kan ha funnits på planetens yta.

Mars bana kring solen har sedan förändrats, liksom atmosfären kring planeten. I och med detta har klimatet blivit kallare och torrare. Idag är Mars yta som en torr och kall polaröken. Nord- och sydpolerna är täckta av is men något flytande vatten finns inte. 

Egenskaper i den omgivande atmosfären gör att is som smälter direkt övergår i vattenånga som försvinner från ytan.

– Förekomsten av vatten och is är intressant både för att förstå Mars historia, och för möjligheten till existens av primitiva livsformer på planeten förr och nu, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Referens: Smith et al. An ice age recorded in the polar deposits of Mars, DOI/10.1126/science.aad.6968Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".