Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny metod sätter krokben för mineralsmugglare i Afrika

Publicerat fredag 27 maj 2016 kl 15.00
gruva och gruvarbetare
1 av 2
Olycksrisken och stark närvaro av väpnade grupper gör guldutvinning i nordöstra Kongo-Kinshasa till en extremt farlig miljö. Foto: Joakim Wohlfeil/Diakonia
bricka med streckkod
2 av 2
Säckar med tantalium från en laglig gruva har förslutits med obligatoriska sigill. När säcken till slut når smältverket gör streckkoden det möjligt att spåra mineralen hela vägen tillbaka till platsen för utvinningen. Foto: Joakim Wohlfeil/Diakonia/PMU

I Centralafrika lägger rebellgrupper beslag på inkomster från brytningen av värdefulla mineraler. Det här vill USA och Europa förhindra, och nu finns en metod att spåra mineraltillgångar som hamnat i smugglares händer.

– Vi hjälper till att bygga upp en databas över mineraltillgångar i Kongo, Rwanda och Burundi, berättar den tyske geologen Hans-Eike Gäbel, som arbetar vid Geozentrum i Hannover, som lyder under miljödepartementet i Tyskland.

I de tre länderna finns redan ett certifieringssystem med en ursprungsmärkning för säckar med malm som exporteras på världsmarknaden. En stor del går till smältverk i Kina.

Certifieringen syftar till att strypa rebellgruppernas finansiering, något som USA, EU och Sverige arbetar för.

Men smugglare lyckas ändå prångla ut mineraler åt rebellgrupperna. Därför ska nu ländernas egna experter ta prov på malmen från så många gruvor som möjligt. På så sätt fyller man på databasen.

Mineralerna är främst volfram, tenn och tantalet, så kallade konfliktmineraler som i produktionskedjans slut hamnar i modern elektronik som mobiltelefoner. 

Det går att fastställa att ett viss prov härrör från en viss gruva, där milisgrupper tvingar gruvarbetare och deras familjer att leva under vedervärdiga förhållanden. 

– Varje mineralprov är unikt. De bär på en specifik uppsättning av andra grundämnen som kan sägas förorena malmen. Provet bär på sitt eget fingeravtryck från gruvfyndigheten, och vi kan nu avgöra dess ursprung med stor träffsäkerhet, säger Hans-Eike Gäbel. 

Mer om mineralspårning kan du höra i Vetandets värld i dag 12.10


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".