Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sociala medier kan få fler att hiv-testa sig

Publicerat måndag 30 maj 2016 kl 06.00
Når personer som inte skulle bokat tid på klinik
(1:55 min)
Prof. Anna Mia Ekström vid Karolinska Insitutet forskar om hiv
Professor Anna Mia Ekström vid Karolinska institutet. Foto: Johan Bergendorff/ Sveriges Radio

Sociala medier kan vara ett verktyg för att nå ut med hemtester för hiv till män som har sex med män, och som annars inte skulle ha testat sig. Det menar brittiska forskare.

Anna Mia Ekström är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och har forskat mycket om hiv. Hon tycker att det här är ett bra initiativ för att nå personer som annars inte skulle ha testat sig.

– I den här studien hade man frågat och det var en ganska stor andel som inte hade testat sig förut,  trots att de var medvetna om att de hade ett riskbeteende och ganska hög risk av att smittas med hiv, säger hon.

Genom reklam på olika typer av dejting-appar och andra sociala medier som män använder för att träffa män, nådde man ut till drygt 17 000 män över en tvåårsperiod. En tredjedel av männen som nåddes hade aldrig testat sig tidigare.

Totalt fick forskarna tillbaka 6000 tester. Män med positiva resultat fick komma in för ytterligare tester och 82 av dem behandlas nu mot viruset.

Det här är framför allt viktigt i städer och länder där det kan finnas ett stort mörkertal av smittade män som inte vet om att de bär på viruset. En av anledningarna till att det inte finns några liknande initiativ i Sverige är att vi inte anses ha lika stora mörkertal.

Anna Mia Ekström tror att vi även kan komma att se fler sådana här tillvägagångssätt, framför allt i länder i exempelvis Afrika där hiv är mer utbrett. Men det kan också komma att användas för att nå ut till män som har sex med män i Sverige i framtiden.

– I vissa grupper, till exempel den gruppen som var en del av den här studien, så tror jag att det finns en väldigt hög kunskapsnivå när det gäller hiv. Man vet att det finns behandling. Men det är fortfarande stigmatiserande att leva med hiv, och det finns ett motstånd till att testa sig eftersom det är ett jobbigt besked att få även om man kanske löper en viss risk.

Referens: E Elliot et al. Identifying undiagnosed HIV in men who have sex with men (MSM) by offering HIV home sampling via online gay social media: a service evaluation. Sexually Transmitted Infections (BMJ), 2016. DOI: 10.1136/sextrans-2015-052090.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".