Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smitta hos ren och älg kan föras vidare med avföring

Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 06.00
"De förtvinar, blir aggressiva och till slut dör de"
(2:13 min)
älg i skogen
1 av 2
En dödlig sjukdom hos vilda hjortdjur har rapporterats i Norge. Det är det första fallet i Europa. Foto: PublicDomainPictures/Pixabay CC0/ Public Domain
Älgforskaren Margareta Sten
2 av 2
Margareta Steen är älgforskare och docent i vilda djurs sjukdomar vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Foto: Katarina Sundberg/SR.

En sjukdom som liknar galna ko-sjukan har upptäckts hos ren och älg i Norge. Inga fall har konstaterats i Sverige, men forskare tror att det kan röra sig om den gamla fruktade Älvsborgssjukan, som kostade många älgar livet under 1980- och 1990-talet.

Margareta Steen forskade kring älgar redan när den så kallade Älvsborgssjukan härjade i den svenska älgstammen och skördade tusentals älgars liv. Men än i dag gäckar sjukdomen forskarna.

– Jag har jobbat med älgforskning i 20 år. Men vi lyckades aldrig lösa gåtan kring Älvsborgssjukan någon gång, säger Margareta Steen som är docent i vilda djurs sjukdomar vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Men kanske är man nu något på spåren. Sjukdomen som nu upptäckts hos både vildren och älg i Norge har symtom som till mycket liknar det som drabbade de svenska älgarna på 1980- och 1990-talet.

– De hjortdjur som drabbas förtvinar, de magrar av. De får också symptom i centrala nervsystemet och kan bli aggressiva eller apatiska. De beter sig helt enkelt inte normalt. Till slut dör de, säger Margareta Steen.

Sjukdomen kallas cronic wasting disease, eller förtviningssjuka på svenska. Den är välkänd i USA, där den bland annat förekommer hos både hjort och älg. Och den är smittsam. Den har spridit sig till 23 delstater i USA, till Kanada och nu alltså även till Norden.

Förtviningssjukan orsakas varken av bakterier eller virus. I stället utan av prioner. Det är ett slags protein som förekommer naturligt i kroppen, men som hos sjuka djur veckats på ett felaktigt sätt. Det är den felaktiga veckningen som gör prionerna farliga. 

Sjukdomen kan spridas och finnas kvar under mycket lång tid just därför att den smittar genom prioner, förklarar Margareta Steen. Prioner är näst intill oförstörbara.

– Man har sett att prionerna finns kvar i naturen nästan oavsett vad du gör med dem, de försvinner inte, säger hon. 

Hjortdjuren sprider smittan genom urin och avföring, förklarar Margareta Steen.

– Växter och mark besudlas av smittan, och när djuret äter växterna blir de smittade.

Hur ser det ut för oss människor, kan vi bli sjuka om vi skulle äta en smittad älg?

– Man har inte kunnat visa något som tyder på att smittan skulle kunna gå över artbarriären och smitta från älg till människa, säger Margareta Steen.

Nu drar ett stort svenskt forskningssamarbete igång för att försöka ta reda på om Älvsborgssjukan kan vara det samma som det vi nu kan se i Norge. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".