Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Umeåprofessor serverar sin egen CRISPR-sallad

Publicerat måndag 5 september 2016 kl 06.00
"En liknande middag har aldrig ätits"
(1:57 min)
Professor Stefan Jansson lagar ett crispr-mål i köket.
1 av 4
Professor Stefan Jansson lagar ett CRISPR-mål i köket. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio
Liknar vanlig broccoli, blåskimrande, men just de här är unika då de behandlats med genkniven. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio
2 av 4
Liknar vanlig broccoli, blåskimrande, men just de här är unika då de behandlats med genkniven. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio
Stefan Jansson har odlat sin crispr-broccoli i pallkragar utanför villan i Bjurfors. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio
3 av 4
Stefan Jansson har odlat sin crispr-broccoli i pallkragar utanför villan i Bjurfors. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio
Crispr-broccolin tillsammans med vitlök och serverat med pasta. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio
4 av 4
Crispr-broccolin tillsammans med vitlök och serverat med pasta. Foto: Gustaf Klarin/Sveriges Radio

Nu skördas de första grönsakerna som är genförändrade med den nya CRISPR-tekniken. Odlingen har skett i ett vanligt trädgårdsland i Sverige.

– Det kan vara världens första växter som genförändrats med CRISPR och växer utomhus, säger Stefan Jansson som är professor i botanik vid Umeå universitet.

Han har själv odlat växterna hemma i villaträdgården i Bjurfors strax väster om Umeå.

De ser ut ungefär som vanlig broccoli, men lite blåskimrande. Men växterna här är unika eftersom de har behandlats med genkniven CRISPR/Cas9, som i det här fallet använts för att ta bort en gen som styr hur växten utvecklas. 

Experimentbroccollin i Stefan Janssons trädgård var inte tänkt att ätas, men han vill ändå testa och fräser upp CRISPR-broccolin tillsammans med vitlök och olivolja i en stekpanna och serverar med pasta.

– Det här smakade ju jättebra. En liknande middag har aldrig tidigare ätits, säger Stefan Jansson. 

Som första myndighet i EU beslutade det svenska jordbruksverket i höstas att man får odla växter som är modifierade med CRISPR utan begränsningar, så länge man enbart tar bort gener från växten.

Om däremot gener från en annan art sätts in i en växt så betraktas den som en gmo. Då omfattas den av den stränga gmo-lagstiftningen, vilket skulle gör forskningen väldigt komplicerad och dyr.

– Plötsligt får vi använda de här teknikerna. Vi får använda den här verktygslådan som finns.

Den nya genkniven är enklare och billigare än tidigare tekniker för att förändra gener. Om andra EU-länder följer Sveriges exempel kan det bli möjligt även för mindre växtförädlingsföretag och forskare att utveckla nya grödor, tror Stefan Jansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".