Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fjällugglan lever tufft – men svårast har de unga hanarna

Publicerat måndag 3 oktober 2016 kl 06.00
"Det är tuffa djur som lever i extrema miljöer"
(1:44 min)
Fjällugglan Cladio. Foto: Jan-Eric Hägerroth
1 av 3
Foto: Jan-Eric Hägerroth
Peter Hellström visar på sin dator hur fjällugglan migrerar mellan Sverige och östra Sibirien.
3 av 3
Peter Hellström visar på sin dator hur fjällugglan migrerar mellan Sverige och östra Sibirien. Foto: Daniel Nord/Sveriges Radio

Fjällugglan lever i extrema miljöer och är svårstuderad. Nu har forskare lyckas undersöka vilka fjällugglor som överlever de karga vintrarna i Kanada.

Fjällugglan flyger inte bara över norra Sverige, de allra flesta finns i Kanada. De som rör sig i Sverige migrerar mellan Norge i väst och den sibiriska tundran i öst.

Det här är tuffa djur, anpassade till de mest extrema miljöerna i världen, men det hänger på att de får i sig mat.

För att undersöka hur fjällugglor överlever vintrarna fångade forskare in flera som övervintrade i centrala Kanada. Ugglorna ringmärktes och vägdes över vintern.

Till forskarnas förvåning upptäcktes att fjällugglorna klarar sig väldigt bra under den tuffa årstiden. Vissa gick till och med upp i vikt under vintern.

I alla fall de äldre fjällugglorna och främst honorna. Yngre fjällugglor som är mer oerfarna på att jaga och inte byggt upp en fettreserv sedan innan far illa till. Varför de vuxna hanarna inte lyckas gå upp i vikt vet man faktiskt inte, även om det såklart finns teorier.

– Det kan bero på att honorna är mer dominanta. Då kan honorna
kan ta de bästa jaktområdena och därför lägga på sig fettreserver, säger Peter Hellström.

Han berättar att fjällugglan inte är helt lätt att spåra under vintern. Batterier till GPS-sändare räcker inte hela vintern och solpaneler laddar inte under vintermörkret. Då slocknar sändaren och börjar ticka igång först i mars igen.

– Bilden av fjällugglan börjar klarna men det finns mycket kvar att göra. Den stora gåtan är att man inte vet hur många som finns i världen. Förmodligen är fjällugglan mycket ovanligare än man trott, och det avgör hur man ska jobba med att bevara arten, säger Peter Hellström.

Referens: A. M. Chang & K. L. Wiebe. "Body condition in Snowy Owls wintering on the prairies is greater in females and older individuals and may contribute to sex-biased mortality" 2016. DOI: 10.1642/AUK-16-60.1

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".