Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ögonexperiment utreds – oklart vad som händer med forskaren

Publicerat måndag 26 september 2016 kl 06.00
"Speciellt fall"
(1:58 min)
Närbild på öga
Trots att de inte var färdigtestade på djur, användes hornhinnorna på patienter. Foto: TT

Det är fortfarande inte slutgiltigt avgjort vad som kommer att hända med forskningsledaren i Linköping, vars konstgjorda hornhinnor avsedda för djur använts i experiment på människor i Ukraina.

Vetenskapsradion rapporterade  i serien Ögonexperimenten om att konstgjorda hornhinnor konstruerades i Linköping och användes på tre svårt synskadade patienter i Ukraina.

Forskningsledaren som är professor i regenerativ medicin sade sig inte känna till detta – trots att hon stod som sista författare på den vetenskapliga artikeln.

Efter en extern granskning beslutade medicinska fakultetsnämnden vid Linköpings universitet att hon hade agerat oredligt.

Forskningsledaren överklagade beslutet, något som är väldigt ovanligt.

Nu har därför en högre instans, Centrala etikprövningsnämndens expertkommitté, fått ärendet.

– Det är ganska ovanligt, men det är också väldigt ovanligt med den här typen av anmälningar. Så det här är ett speciellt fall, säger rektor Helen Dannetun vid Linköpings universitet som nu inväntar svar.

Om Centrala etikprövningsnämnden kommer fram till ett annat beslut än det som fattats i Linköping, är det oklart vad som händer.

– Centrala etikprövningsnämnden är ett viktigt inspel för fakultetsnämnden, så det får vi ta med i en bedömning i så fall, säger Helen Dannetun. 


Hon väntar också på den statliga utredning om forskningsfusk som kommer senare i höst. För det är inte helt självklart vad forskningsfusk, eller det som kallas oredlighet, är.

– Vi skulle behöva få ett riktigt klargörande hur man definierar oredlighet. Det finns lite varianter på det. Så är det.

Hur skulle du beskriva de olika varianterna?

– Det vi pratar mycket om nu handlar om falsifiering, plagiering och fabricering. Sedan finns det i kombination med det också dålig sed naturligtvis.

Det stämmer ju inte riktigt på den aktuella forskaren?

– Det är vetenskaplig redlighet vi har pratat om i det här fallet.

Och då är det mer oetiskt agerande det handlar om?

– Ja, till del handlar det om det.

Forskaren jobbar kvar på universitet, och har fått etiskt tillstånd att göra en större studie med konstgjorda hornhinnor i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".