Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny satsning på att fånga och lagra koldioxid i Norge

Publicerat måndag 10 oktober 2016 kl 06.00
Trögt hittills för CCS-tekniken i Europa
(1:50 min)
Flygfoto över Mongstad, industriområde i Norge.
I norska Mongstad testas avskiljningstekniker för koldioxid. Foto: Dag Erik Hagesæter

Norge vill nu satsa stort på utveckling av så kallad CCS-teknik för att fånga upp koldioxid och pumpa ner den under jord.

360 miljoner kronor i den norska budgeten för 2017 ska gå till en studie för att undersöka möjligheterna att börja använda tekniken vid några olika industrier i landet.

Om planerna lyckas kan det vara betydelsefullt för om andra europeiska länder vill följa efter.

– Det första landet i Europa som demonstrerar den här tekniken i stor skala kommer att bli en föregångare. Man kommer se att det här förhoppningsvis är en teknik som fungerar och går att räkna med, säger Filip Johnsson som är professor i energisystem vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

CCS-tekniken nämns ofta som viktig för att få temperaturökningen på jorden att stanna under 2 grader.

Men flera pilotprojekt, till exempel i Tyskland, har tidigare lagts ner på grund av oro bland de boende på platsen. Av de 10 demonstrationsanläggningar som ursprungligen planerades i Europa till 2015 blev det inga som byggdes. Däremot finns ett kolkraftverk med CCS i Kanada.

Det handlar i första hand om att ta bort koldioxid ur röken vid industrier. Sedan ska koldioxiden pumpas ner under tryck i lämpliga berggrunder, där den inte riskerar att smita ut igen.

Nu har den norska regeringen lagt 360 miljoner norska kronor på att utreda om det går att sätta igång fungerande CCS-teknik vid tre industrier inom de närmaste åren. Det handlar om en cementfabrik, en kemisk fabrik och ett kraftvärmeverk.

Det har redan gjorts pilotstudier i Norge med att ta bort koldioxid ur industrirök. Nu ska man kolla vidare på olika sådana tekniker, och även utreda möjligheterna att lagra koldioxiden.

– Man vill hitta de mest kostnadseffektiva sätten att avskilja gasen. Det är framför allt avskiljningen som är den stora kostnaden.

– Men det hade man ju redan titta på innan?

– Ja, det har man gjort. Men det här är väldigt komplexa tekniker och stora investeringar, och då bedömer man att det behövs mer arbete för att utvärdera det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".