Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Pilotgård mättar fler med bönor

Publicerat onsdag 19 oktober 2016 kl 06.00
Den hållbara gården
(1:40 min)
Hand med bönor
1 av 2
Adam visar upp gråärtor, kidneybönor och borlottibönor som växt bra.. Foto: Pelle Zettersten
Adam Arnesson med två får
2 av 2
Adam Arnesson föder upp får och odlar vegetabilier på gården i Närke. Foto: Pelle Zettersten/ Sveriges Radio

Preliminära resultat från en pågående svensk studie visar att en gård kan föda tre gånger så många människor efter omställning till ökad andel vegetabilisk produktion.

Vi behöver äta mindre kött för miljöns skull hör vi ofta eftersom köttproduktion kräver mer energi, vatten och yta än vegetarisk mat. Dessutom bidrar djuren själva till växthuseffekten med sina metanutsläpp.

Elin Röös är forskare på SLU och har studerat en gård som ställde om till mer odling av vegetabilier. 

– Före omställningen kunde gården försörja ungefär 60 personer på den här gården. Nu har vi inte de exakta siffrorna för det här året än, men i och med den här omställningen är det nu cirka 180-200 människor i stället, säger Elin Röös på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

På den lilla gården i Närke har lantbrukaren Adam Arnesson sedan förra året visserligen ökat den använda markytan från 60 till 80 hektar. Samtidigt har alltså matproduktionen ökat mycket mer än så, när de runt hundra fåren har fått nytt sällskap av proteinrika grödor för oss människor.

Adam Arnesson visar upp gråärtor, kidneybönor och borlottibönor som åtminstone i år kunde växa bra.

 – Ja det är helt nytt för i år och det är en stor omställning. Det traditionella hade ju varit att öka fåren, vi skulle lika gärna ha kunnat ha 400 får här och föda upp jättemånga lamm, säger Adam Arnesson. 

– Men vi börjar i stället att odla de här grödorna och bättrar på så sätt på mångfalden och breddar verksamheten över lag. Det kan skapa mer stabilitet också, fortsätter Adam Arnesson. 

Det har förstås krävts mer arbete, maskiner och kunskap jämfört med förra året.

Elin Röös på SLU säger också att det finns ekonomiska utmaningar i ett varierat och småskaligt jordbruk.

Inte ens med målet att mätta så många människor som möjligt, är det motiverat att helt sluta producera kött, menar hon. 

 – Om det går att odla en vegetabilie är det alltid bäst eftersom man får ut mest protein och energi till människor, men det går inte på alla ytor. På vissa ytor här i Sverige där gräs växer väldigt bra kan den ytan användas till att producera kött, för att maximera livsmedelsproduktionen på den ytan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".