Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lite ljusare för hajar – men fisket fortfarande ett stort hot

Publicerat tisdag 8 november 2016 kl 06.00
Hajfensfisket tycks minska
(1:50 min)
Dykare simmar efter en galapagoshaj
Galapagoshaj vid det marina reservatet i Galapagos som utökades i storlek i år. Foto: Johan Augustin

Minst en fjärdedel av alla hajar i världen är utrotningshotade men det kan vara ännu fler. Kunskapen om hur många hajar som finns är nämligen undermålig konstaterar organisationen Shark trust.

– Vi vet helt enkelt inte tillräckligt om dem. En del kanske redan är utrotade medan andra arter kan vara helt utom fara, säger Paul Cox, chef för den brittiska organisationen Shark trust som samarbetar med forskare världen över för att skydda och uppmuntra till ett hållbart fiske av hajar och rockor.

Det finns cirka 500 arter av hajar, och det största hotet mot dem är det kommersiella fisket.

Eftersom många hajarter blir gamla, ibland flera hundra år, och fortplantar sig sent i livet, är de extra känsliga för fiske. Detta eftersom de kanske inte hunnit reproducera sig innan de blir uppfiskade.

En oroande tendens är också att hajkött används i allt större omfattning världen runt.  Mycket av fisket av tonfisk och svärdfisk som har reglerats kraftigt för att skydda dem har ersatts av kött från haj. Det här är ett problem som är brådskande att ta tag i, menar Paul Cox.

När det gäller att begränsa hajfen-fisket, där fenorna kapas på de uppdragna hajarna och ofta levande slängs tillbaka i vattnet, finns tecken på att det har minskat.

Främst på grund av de regler för EU:s fiskeflottor som kräver att man måste ta upp hela fisken ombord på båtarna, man får alltså inte komma tillbaks till hamnen med enbart fenor.

– Hajar som tas ombord måste ha sina fenor kvar på kroppen, säger Paul Cox.

Det här har gjort att det totala antalet hajar som fiskas upp troligen har minskat, men även här är uppgifterna osäkra. Beräkningarna om hur många hajar som fiskas upp årligen varierar nämligen kraftigt.

– Det årliga uppskattningarna är någonstans mellan 63 miljoner och 500 miljoner. Det säger någonting om hur lite vi vet om hur många hajar som verkligen fiskas upp och att kontrollerna måste förbättras, säger Paul Cox på Shark trust.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".