Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Narkos i tidig ålder försämrar inte barns utveckling

Publicerat tisdag 8 november 2016 kl 06.00
Oroliga föräldrar får svar
(1:42 min)
Narkosläkare
Barn som får narkos löper ingen risk för sämre skolresultat senare i livet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Barn som opereras under narkos verkar inte få problem med sin skolgång eller annan inlärning. Det visar en ny studie från Karolinska institutet.

Djurförsök har tidigare visat på samband mellan narkos i tidig ålder och sämre kognitiv utveckling. Därför har det funnits en oro för att sambandet också skulle gälla barn. Även om oron inte resulterat i några begränsningar i vården, har personal och oroliga föräldrar ställt frågor som inte kunnat besvaras.

– Vi har inte kunnat svara på frågor om det föreligger en risk för barn som genomgår kirurgi tidigt i livet. Därför har vi funnit det väldigt angeläget att ta reda på om det är så eller inte, säger Lars Eriksson, professor i anestesi och intensivvård på Karolinska institutet och en av initiativtagarna till forskningen.

Forskarna har använts sig av svenska hälso- och sjukvårdsregistret för att identifiera drygt 33 000 svenska barn som genomgått ett kirurgiskt ingrepp före fyra års ålder. Deras skolresultat i niondeklass har sedan jämförts med skolresultatet för barn som inte genomgått någon operation.

– Vi såg att det fanns en minimal effekt på skolresultaten, en effekt på under en procent. Den effekten vi fann var flera gånger mindre än betydelsen av moderns utbildningsnivå eller kön. Vi såg också att födelsemånad hade betydligt större betydelse än en operation tidigt i livet.

Vad betyder resultatet för vården eller framtiden?

– Vi kan glädjande konstatera att det finns ingen anledning till generell oro för att låta barn genomgå kirurgi tidigt i livet av oro för senare effekter på skolresultat eller begåvning, säger Lars Eriksson.

Referens: Pia Glatz et al, Association of Anesthesia and Surgery During Childhood With Long-term Academic Performance, JAMA Pediatrics, DOI: 10.1001/jamapediatrics.2016.3470

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".