Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hoten mot havens algskogar varierar

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 06.00
Kan bli lättare att skydda när hoten är lokala
(1:30 min)

Hoten mot de så kallade kelpskogarna i haven har kartlagts av en internationell forskargrupp.

Kelp är brunalger i lite kallare vatten som kan täcka stora ytor. De bildar viktiga miljöer för fiskar.

Forskarna har nu sammanställt uppgifter om kelpskogarnas utbredning från olika håll i världen, och som mest från 50 år tillbaka i tiden.

De kunde inte peka ut någon enskild faktor som ett generellt hot, som till exempel klimatförändringar. Däremot kunde hoten variera från plats till plats.

Men det är också ett intressant resultat, säger Kerstin Johannesson som är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet.

– De ser inget entydigt mönster på att de här kelpskogarna på något sätt skulle ha en generell trend att minska, vilket man kanske skulle misstänka kunde vara en effekt på grund av att det blir varmare. Då skulle de få svårare att överleva i de områden där de har överlevt tidigare, säger hon.

Forskarna ser i stället mer lokala mönster. I vissa områden ökar kelpskogarna och i vissa områden minskar de. I andra områden händer det i stort sett ingenting.

– Jag tror att det finns väldigt intressanta slutsatser man kan dra av det här, säger Kerstin Johannesson.

Hon pekar på de lokala förändringar som kommit fram i kartläggningen.

– Då är det saker som kanske går lättare att hantera. Det kanske är lättare att skydda vissa områden mot föroreningar och annat om det är lokala faktorer som är det huvudsakliga problemet. De storskaliga processerna är ju mycket svårare att hantera.

Referens: Kira A. Krumhansl et al. Global patterns of kelp forest change over the past half-century. PNAS 15 november 2016. DOI: 10.1073/pnas.1606102113

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".