Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Livsmedelstillsatser med fosfor orsakar övergödning

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 06.00
Gott med fosfor
(1:48 min)
Massor med korvar i charkdisk
Här finns det fosfor. Foto: Hasse Holmberg/TT

Livsmedelsindustrins tillsatser av fosfor i maten är så stora att de utgör ett hot mot miljön i sjöar och havet, enligt forskare på Havsmiljöinstitutet.

Ämnet fosfor använder vi för att gödsla våra åkrar. Det är en förutsättning för att det ska växa.

Men fosfor kan inte bara användas som gödsel. Ämnet kan också i olika former användas som livsmedelstillsatser. Fosfor kan ge maten bättre konsistens, förbättra smaken och förlänga matens hållbarhet.

Ett problem med fosfor är att om det läcker ut stora mängder i hav och vattendrag blir det övergödning.

Enligt en rapport från Havsmiljöinstitutet bidrar de här livsmedelstillsatserna till att sjöar, vattendrag och hav får ett årligt tillskott på 60 ton fosfor, alltså fosfor som vi oss konsumenter får i oss från livsmedelstillsatserna. Genom urin och avföring hamnar det sedan i avloppsvattnet och bidrar till övergödningen.

Forskaren Anders Grimvall på Havsmiljöinstitutet menar att livsmedelsindustrin skulle kunna ta bort fosforn från livsmedelstillsatserna.

– Då kan man ju välja något som är bättre för miljön än de fosforinnehållande medlen, säger Anders Grimvall. 

Han jämför med det tidigare förbudet att använda fosfor i tvättmedel och maskindiskmedel. Det innebar en minskning av fosforutsläppen med 20 ton i Sverige.

Havmiljöinstitutets rapport kom redan i maj 2016, men det är först nu livsmedelsindustrin kommenterar den.

Elisabet Rytter arbetar med forskningsfrågor på branschorganet Livsmedelsföretagen, och hon säger att det kan vara svårt att ta bort fosfortillsatserna.

–De här fosforinnehållande tillsatserna kan man inte enkelt ersätta och ta bort. Det nämns ju charkprodukter, ost och Coca-cola i den här rapporten. Om man plockar bort de här fosforinnehållande tillsatserna skulle produkterna inte hålla samma kvalitet. Det skulle bli något annat, säger Elisabet Rytter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".