Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Motigt att skingra mörker med ljusterapi

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 06.00
Forskare beklagar utvecklingen
(1:31 min)
Helt vitt rum
1 av 2
Behandling med ljusterapi kan ske i helt vita rum med ett speciellt ljus Foto: TT
Cecilia Rastad
2 av 2
Sjukgymnasten Cecilia Rastad har doktorerat kring ljusterapi.

Ljusterapi är på tillbakagång som behandlingsmetod för att lindra depression och ångest. Orsaken är att välgjorda vetenskapliga studier saknas kring terapins effekter.

Socialstyrelsen står fast vid att inte rekommendera ljusterapi som behandlingsmetod. Det framgår i det senaste förslaget till nationella riktlinjer för vård vid depression och ångest. 

Forskaren Cecilia Rastad, som doktorerat på ljusterapins effekter vid årstidsbunden depression, har funnit goda kliniska resultat hos en del patienter. Därför beklagar hon utvecklingen mot allt mindre ljusterapi.

– Man får mycket mer energi, man blir mer aktiv, går hem och gör saker i stället för att ligga på soffan. Sömnen och dygnsrytmen förbättras, man normaliserar matvanorna. Men framför allt det här med energin, och att man inte är så nedstämd, säger Cecilia Rastad.

Den vanligaste formen av årstidsbunden depression är vinterdepression, och under en period erbjöds ljusterapi som alternativ till antidepressiv medicin i många landsting.

Men en kraftig tillbakagång av ljusterapi har skett sedan Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, både 2004 och 2007 konstaterat att det inte finns tillräckligt många, och inte heller tillräckligt välgjorda, vetenskapliga studier som belägger några effekter.

– De krav som ställs i en del andra sammanhang, till exempel på läkemedel, har inte ställts på ljusterapi. Men jag vill ju vara öppen för att framtida studier på ett bättre och mer övertygande sätt kan visa att det här fungerar eller inte, säger Björn Mårtensson, SBU:s sakkunniga i psykiatri.

Så du säger egentligen att det kan vara så att ljusterapi fungerar, men ingen har lyckats bevisa det vetenskapligt än?

– Ja, det kanske är att hårddra det, men i princip är det väl så jag säger, säger Björn Mårtensson.

Socialstyrelsens förslag att inte rekommendera ljusterapi ska nu ut på remiss. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".