Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forskarna som gjorde starkast avtryck 2016

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 06.00
Terry Hughes och Alexandra Elbakyan
Terry Hughes och Alexandra Elbakyan är några av de forskare som utmärt sig under året, enligt tidskriften Nature.

Vad vore december utan tillbakablickar och topplistor? Tidskriften Nature har listat tio forskare som enligt dem gjort störst avtryck i det vetenskapliga året 2016.

Toppar listan gör Gabriela Gonzalez, som fann bevis för att gravitationsvågor faktiskt existerar. Albert Einstein förutspådde existensen av gravitationsvågor i sin relativitetsteori redan för 100 år sedan, men först nu har det faktiskt bevisats.

Med på listan finns också den australiensiske forskaren Terry Hughes, som i våras upptäckte en massiv blekning av korallerna i det stora barriärrevet, och Celina Maria Turchi som var den som till slut lyckades bevisa kopplingen mellan zikaviruset och förkrympt hjärna, så kallad mikrocefali hos barn.

Apropå barn hyllas också forskaren vars teknik ledde fram till den första bebisen som fötts med dna från tre föräldrar.

Den kanske mest otippade personen på Natures lista är den lite kontroversiella kvinnan Alexandra Elbakyan. Hon står bakom webbsidan Sci-Hub, en slags vetenskapens Wikileaks, där man gratis kan komma över vetenskapliga artiklar från tidskrifter som egentligen kräver en avgift.

Alexandra Elbakyan har både hyllats och fått kritik för sitt verk. Att göra så här strider förstås mot upphovsrätten, men många anser att webbsidan gynnar vetenskapen genom att göra forskningen öppen för alla.

Alla tio forskare på listan

  • Gabriela Gonzalez – gick i spetsen för de många forskare som analyserat data för att fastslå att gravitationsvågorna har observerats.
  • Demis Hassabis – lyckades tillsammans med kollegor programmera en dator som vann över en människa i datorspelet Go, och därmed visa framstegen för artificiell intelligens. 
  • Terry Hughes – kunde tillsammans med sina studenter visa att två tredjedelar av korallerna i Stora Barriärrevet i Australien är döda. 
  • Guus Velders – ledde arbetet för att få till en överenskommelse i Rwanda i syfte att kraftigt minska utsläppen av växthusgaserna HFC.
  • Celina M. Turchi – infektionsexperten som kunde fastslå sambandet mellan zikaviruset och hjärnskador på barn, så kallad mikrocefali. 
  • Alexandra Elbakyan – grundade webbsidan Sci-Hub, där intresserade kan läsa vetenskapliga artiklar från tidskrifter som egentligen kräver en avgift.
  • John Zhang – utvecklade en teknik för konstgjord befruktning där en tredje person bidrar med friska mitokondrier, som är en del av arvsmassan som kommer från modern. Den här arvsmassan kan vara skadad och ge upphov till svåra sjukdomar.
  • Kevin Esvelt – har uppmärksammat riskerna med genförändringstekniken Crispr/Cas9.
  • Guillem Anglada-Escudé – upptäckte den jordliknande planeten Proxina b som ligger förhållandevis nära vår egen jord. 
  • Elena Long – har startat ett forum för att ge röst åt HBTQ-personer inom forskarvärlden. 

 Källa: Nature 22 dec 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".