Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Goda exempel visar hur matsvinnet kan minskas

Publicerat onsdag 28 december 2016 kl 06.00
Bättre planering av julskinkorna
(1:46 min)
Ett uppdukat julbord på ett bord med röd duk.
För varje uppdukat julbord kan mycket mat ha slängts på vägen. Foto: User:idunius

I en ny avhandling undersöks vilka sätt som fungerar för att minska mängden mat som slängs på vägen till butiken.

Varje år slängs mängder av mat i Sverige redan under vägen från tillverkaren till oss som ska köpa maten. Problemet kan dessutom vara extra stort så här i jultider och andra storhelger.

Det finns många företag som jobbar med att försöka minska matsvinnet. Vad som fungerar bra här har Kristina Liljestrand undersökt i en doktorsavhandling vid Chalmers.

– Det vi vet om matsvinn och hur vi kan minska det har varit väldigt fokuserat på konsumentsidan tidigare, för där har vi väldigt mycket matsvinn. Men vi vet också att vi har väldigt mycket matsvinn hos företagen som finns innan konsumenterna, säger hon.

I en intervjustudie har hon pratat med såväl producenter som grossister och detaljhandeln. Med utgångspunkt från det har hon hittat flera sätt att slippa slänga så mycket mat.

– Jag har identifierat nio lösningar som andra aktörer som vill börja arbeta mer aktivt med att minska sitt matsvinn kan ta del av och inspireras av.

Bland alla lösningar som Kristina Liljestrand har tittat på kan det till exempel handla om att de inblandade företagen kommer överens om att använda förpackningar som både kan transporteras och packas upp i butiken utan att gå sönder.

Det viktigaste är just att alla företag i mattransportkedjan samarbetar med varandra, säger hon.

Ytterligare ett exempel är storhelger som julen där det går åt mycket av vissa varor under en kort tid innan behovet plötsligt avtar nästan helt. Julskinka säljs ju exempelvis mycket dagarna före jul men sedan inte alls.

–  Där kan man till exempel kolla på om man de sista dagarna bara kan minska kraven lite grann på ett brett sortiment eller hög servicegrad. Det handlar inte om att det inte ska finnas någon julskinka på kvällen den 23 december, men i stället för att det finns 20 olika sorter att välja på så kanske finns det kanske 15, säger Kristina Liljestrand.

Referens: Kristina Liljestrand. Reducing the environmental impact of food products logistics systems. Chalmers University of Technology, 2016. ISBN: 978-91-7597-489-7

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".