Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn i Finland får mässlingsvaccinet tidigare

Publicerat tisdag 21 mars kl 06.00
Mängden antikroppar som mammorna för vidare har minskat
(2:39 min)
Vaccinering av patient
Foto: Claudio Bresciani/TT

I Finland vaccineras barn mot mässlingen tidigare än i Sverige. Forskare börjar nu intressera sig för om det kan förklara landets mycket låga antal mässlingsfall per år.

Fyra fall av mässlingen i Finland förra året. Två fall under 2015, och två året dessförinnan. Det innebär få fall jämfört med exempelvis Sverige som haft mellan 20 och 50 fall under motsvarande period.

Skillnaden beror på flera olika saker och alla är inte klarlagda.

Enligt överläkare Hanna Nohynek vid Finlands motsvarighet till Folkhälsomyndigheten kan skillnaderna bero på att det svenska samhället är mycket mer heterogent än det finska.

Sverige har fler och större invandrargrupper, mer utbyte med omvärlden och därför sammantaget mer smitta som kommer från utlandet. En annan skillnad är mer varierad kunskap och inställning till vaccin.

Men skillnader finns också i de nationella vaccinationsprogrammen.
I Finland erbjuds den första dosen av det så kallade MPR-vaccinet, kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund, redan vid ett års ålder. I Sverige får barn normalt vaccinet först vid 18 månaders ålder.

Små barn, som hör till de allra mest utsatta grupperna, får alltså skyddet tidigare i Finland.

Den rådande uppfattningen bland forskare var länge att ettåringarna får sämre skydd av vaccinet än de lite äldre barnen, eftersom de antikroppar mamman gett vidare till barnet under graviditeten neutraliserar effekten av vaccinet.

Men finska forskare har i studier de senaste åren visat att det sällan stämmer i dag. De flesta mammor i länder som de nordiska, där man länge hållit nere smittan, har aldrig haft mässlingen själva och för därför vidare mycket små mängder antikroppar till sina spädbarn.

– Här i Finland har vi studerat unga kvinnors motståndskraft mot mässlingen och även hur skyddet sett ut senare i livet om man fått vaccinet som ettåring eller vid 18 månaders ålder, säger Hanna Nohynek som undrar varför man inte sänkt åldersgränsen för vaccin i Sverige på motsvarande sätt.

– Båda dessa barngrupper hade ett lika gott skydd. Slutsatsen för oss blev att det är bättre att de små barnen får vaccinet tidigare eftersom mängden antikroppar som mammorna för vidare har minskat så mycket.

Den finska studien som jämför MPR-vaccin till barn från tolv månader och 18 månader publicerades i Oxford Journal Of Infectious Diseases 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".