Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

I spindelns gift finns hopp för strokedrabbade

Publicerat tisdag 21 mars kl 07.43
Det finns inga sådana läkemedel idag
(0:29 min)
Monterat museiexemplar av den australiska spindeln Hadronyche infensa.
Monterat museiexemplar av den australiska spindeln Hadronyche infensa. Foto: Toby Hudson

En giftig spindel i Australien kanske kan ge oss en framtida akutbehandling av stroke.

Spindeln det handlar om hör till en grupp med spindlar som kallas funnel web spiders på engelska.

I spindelns gift finns ett protein som verkar kunna motverka de skador som uppstår i hjärnan i samband med en stroke. Det har visat sig i försök med råttor som australiska forskare har gjort.

Proteinet fungerade i åtta timmar efter en stroke. Det är värdefull tid för att motverka skador.

Vid en stroke stryps blodflödet och ger syrebrist som skadar hjärnan, och idag finns det inget läkemedel att snabbt sätta in för att stoppa den processen.

– Vi har ingenting att använda förutom läkemedel som man måste spruta in i kärlet för att lösa upp proppen. Eller så måste man sätta in en kanyl och få tag i proppen och dra ut den, berättar Marcela Pekna som forskar om stroke vid Göteborgs universitet.

– Det här måste man göra inom de första timmarna efter insjuknandet. Så om vi kan hitta något som vi kan använda åtta timmar efteråt vore det perfekt.

Men andra ämnen har testats tidigare efter lyckade djurförsök utan att fungera på människor, och även det här spindelproteinet har som sagt bara testats på råttor än så länge.

Referens: Irène R. Chassagnon et al. Potent neuroprotection after stroke afforded by a double-knot spider-venom peptide that inhibits acid-sensing ion channel 1a. PNAS 20 mars 2017. DOI: 10.1073/pnas.1614728114

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".