Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Efter mer än 100 år – dinosauriernas släktträd kan ritas om

Publicerat onsdag 22 mars 2017 kl 19.01
Stor betydelse för fåglarnas utveckling
(1:45 min)
Benjamin Kear är intendent vid Evolutionsmuseet i Uppsala och här står han framför en monter med ett stort dinosauriefossil
1 av 4
Benjamin Kear framför fossilet från Euhelops zdanskyi, en ödlehöftad dinosaure. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio
Traditionellt dinosauriesläktträd
2 av 4
Det traditionellt släktträdet med rovdinosaurierna (Theropoda). Foto: University of Cambridge
Nytt förslag på dinosauriesläktträd
3 av 4
I det nya förslaget på dinosauriernas släktträd har gruppen Theropoda bytt plats. Foto: University of Cambridge
Fossil av ett Tyrannosaurus rex-huvud i en glasmonter.
4 av 4
Tyrannosaurus rex på evolutionsmusset i Uppsala. Foto: Sara Sällström, Sveriges Radio

Det vi har trott om dinosauriernas utveckling i över ett århundrade kan behöva ändras helt om man ska tro brittiska forskare.

De brittiska forskarna har ritat upp ett alldeles nytt släktträd för de utdöda djuren. Något som väcker nya frågor om fåglarnas utveckling, enligt Benjamin Kear som är intendent på evolutionsmuseet i Uppsala.

– Det har betydelse på grund av det släktskap som finns mellan köttätande dinosaurier och fåglar, säger han.

Fåglarna har utvecklats från en viss grupp av köttätande dinosaurier. I den gruppen ingår bland annat den kända rovdinosaurien Tyrannosaurus rex. 

I mer än hundra år har den här gruppen av köttätande dinosaurier räknats till den ena av de två stora grupper som dinosaurierna brukar delas in i, och som har med utseendet på bäcken och höfter att göra. De har hört till gruppen som har mer ödlelika höfter.

Men det lustiga med det här traditionella familjeträdet är att den andra stora gruppen består av dinosaurier med mer fågellika höfter. Trots att fåglarna inte alls antas komma ifrån den här fågelhöftade gruppen.

Så vad den nya studien har gjort är att analysera en stor mängd utseendekaraktärer från dinosauriefossil. Resultaten visar då att fåglarnas förfäder rovdinosaurierna istället bör placeras tillsammans med just de fågelhöftade dinosaurierna.

Det här ger visserligen inte några nya svar, enligt Benjamin Kear, men det ger möjlighet att ställa nya frågor om utvecklingen av de dinosaurier som fåglarna kommer ifrån.

– Jag tycker att det är det stora steget framåt med den här studien.

Referens: Matthew G. Baron et al. A new hypothesis of dinosaur relationships and early dinosaur evolution. Nature 22 mars 2017. DOI:10.1038/nature21700

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".