Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skilsmässa kan förvärra för tonåringar med psykiska problem

Publicerat onsdag 29 mars kl 06.00
ledsen flicka i soffa
Foto: Fredrik Sandberg/TT

De flesta barn och ungdomar med skilda föräldrar klarar det utan några större problem. Men för några få kan skilsmässan öka risken för depression senare i livet.

Tidigare studier har visat att barn generellt sett inte löper ökad risk att drabbas av psykisk ohälsa senare i livet på grund av en skilsmässa. Men en ny studie från Uppsala universitet och Karolinska institutet visar att det för vissa kan se annorlunda ut.

Det handlar om de barn som redan före separationen haft problem med depression och psykisk ohälsa. För dem kan föräldrarnas separation öka risken att drabbas av depression även som vuxna.

I den nya studien ingår cirka 380 personer, alla unga gymnasister intervjuade under början av 1990-talet. Ungefär hälften hade en historia med depression, andra hälften inte. Deltagarna följdes sedan upp som unga vuxna efter 15 år.

Resultatet visar att bland dem som mått dåligt som tonåringar var depression betydligt vanligare som vuxen, om föräldrarna gått skilda vägar.

Forskarna tror att det är den sammanlagda effekten av en rad olika händelser som gör skilsmässan problematisk för barnen. Till exempel finns risk att skilda föräldrar får sämre ekonomi, behöver flytta, får mindre tid till sina barn, och att konflikterna ökar både mellan föräldrar och föräldrar och barn.

– Det absolut viktigaste om föräldrarna skiljer sig är att försöka undvika konflikter, att försöka samarbeta och vara sams. Då minskar man kraftigt risken att barnen får problem längre fram, säger Hannes Bohman, specialist i barn- och ungdomspsykiatri och en av huvudförfattarna till studien.

Hannes Bohman är noga med att poängtera att även den här studien visar att de flesta barn och ungdomar klarar en skilsmässa bra. 

– Studien visar dock tydligt att en skilsmässa kan vara en riskfaktor för depression senare i livet om barnet haft problem redan innan. Det är viktig information för oss inom psykiatrin, säger han. 

Referens: Hannes Bohman et al, 2017. Parental separation in childhood as a risk factor for depression in adulthood. A community-based study of adolescents screened for depression and followed up after 15 years. BMC Phychiatry. Doi: 10.1186/s12888-017-1252-z

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".